Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

VIDEO: Čínski a slovenskí podnikatelia diskutovali o spolupráci

Na snímke sprava predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Peter Mihók a generálny sekretár Komory Hodvábnej cesty Li Zhonghang počas tlačovej besedy SOPK pri príležitosti návštevy skupiny čínskych podnikateľov a zástupcov Čínskej komory medzinárodného obchodu v Bratislave 24. októbra 2016. Foto: TASR - Michal Svítok

Päťtisíc rokov starú Hodvábnu cestu, obchodnú trasu, na ktorej v minulosti panoval čulý obchodný ruch medzi Áziou a Európou, plánuje Čína obnoviť.

Bratislava 24. októbra (TASR) - O obchodných a investičných možnostiach využitia Hodvábnej cesty diskutovali dnes v Bratislave čínski a slovenskí podnikatelia v rámci pracovnej cesty skupiny čínskych predstaviteľov firiem na čele s viceprezidentom Čínskej komory medzinárodného obchodu a prezidentom komory Hodvábnej cesty pre medzinárodný obchod Lu Jianzhongom.



Ako povedal pre TASR predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Peter Mihók, ide o prvé takéto stretnutie s Medzinárodnou obchodnou komorou Hodvábnej cesty(SRCIC – Silk Road Chamber of International Commerce), ktorej členom je od tohto leta aj SOPK.

SRCIC je nezisková a nepolitická medzinárodná obchodná organizácia, spoločne iniciovaná a založená v Hongkonskej osobitnej administratívnej oblasti obchodnými komorami krajín pozdĺž Hodvábnej cesty a skupiny „Tang West Market“. V súčasnosti združuje už 51 krajín.



Päťtisíc rokov starú Hodvábnu cestu, obchodnú trasu, na ktorej v minulosti panoval čulý obchodný ruch medzi Áziou a Európou, plánuje Čína obnoviť. Cieľom je prehĺbiť hospodárske kontakty oboch kontinentov. V súčasnosti už sú členmi SRCIC prostredníctvom svojich komôr a inštitúcií Afganistan, Azerbajdžan, Bangladéš, Cyprus, Filipíny, Grécko, Gruzínsko, Irán, Izrael, Kirgizsko, Mexiko, Nepál, Nigéria, Pakistan, Palestína, Rusko, Tadžikistan, Taliansko, Ukrajina. Avšak záujem o členstvo majú aj ďalšie krajiny. Pridať sa chce napríklad Mexiko a ďalšie.

Čínska ľudová republika, podľa slov vedúceho čínskej delegácie, považuje Slovensko za významného obchodného partnera a sú všetky predpoklady na ďalšie rozšírenie obchodných kontaktov.

Podľa Mihóka vďaka členstvu SOPK v SRCIC budú môcť slovenskí podnikatelia participovať na projektoch financovaných v rámci SRCIC, eventuálne môžu prichádzať s návrhmi na projekty, ktoré by chceli realizovať v spolupráci s čínskymi partnermi.

Súčasťou pobytu čínskych podnikateľov bude aj stretnutie s predstaviteľmi Ekonomickej univerzity v Bratislave a diskusia o možnostiach výmeny študentov, ako aj výuke čínštiny na univerzite.