Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Čínsky fond s väzbami na vládu kúpil české solárne parky

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/AP

Ďalšie čínske transakcie sú v Česku na spadnutie.

Praha 16. marca (TASR) - V Česku sa uskutočnil ďalší miliardový čínsky obchod. Čínski obchodníci napojení na vládu prenikli v Česku do energetiky. Ako uviedol server iDNES.cz, za miliardy korún kúpili jedného z najväčších výrobcov solárnej elektriny v krajine. A ďalšie čínske transakcie sú v Česku na spadnutie.

Fond China-CEE Fund kúpil druhú najväčšiu českú solárnu firmu Energy 21, ktorá má viac než 30 elektrární. Hodnota obchodu zverejnená nebola, podľa informácií MF DNES sa však pohybuje v miliardách korún.

Čínsky fond patrí exportnej banke China Exim Bank, ktorá je pevne podriadená komunistickej vláde. Energetika je pritom jedným z kľúčových odvetví, na ktorých je čínska expanzia za hranice postavená. Rovnaký fond pred časom kúpil niekoľko veterných elektrární v Poľsku, kde navyše chystá výstavbu ďalších veterných a solárnych parkov. Na investície v strednej Európe si na začiatok vyčlenil viac než 0,5 miliardy USD (0,45 miliardy eur).

Navyše, ďalšie čínske transakcie sú v Česku na spadnutie. Za dva týždne zamieri do Prahy čínsky prezident Si Ťin-pching, pričom podľa českého prezidenta Miloša Zemana by sa počas návštevy malo podpísať zhruba 20 kontraktov za 45 miliárd Kč (1,66 miliardy eur).