Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Čínsky jüan sa v pondelok oslabil nad 7,3 CNH/USD

Čínsky prezident Si Ťin-pching (vpravo) sa pozerá, ako sa bývalý čínsky prezident Chu Ťin-tchao, stojaci v strede, dotýka ramena premiéra Li Kche-čchiang v strede, keď ho vyvádzajú zo sály počas záverečného ceremoniálu 20. Národného kongresu Číny. Komunistická strana vo Veľkej sále ľudu v Pekingu, sobota 22. októbra 2022. Foto: TASR / AP

Dôvodom sú obavy týkajúce sa rastu ekonomiky, výsledky zjazdu komunistickej strany, ktoré neupokojili, ale skôr ešte viac znervóznili investorov.

Peking 21. októbra (TASR) - Čínsky jüan sa na začiatku nového týždňa oslabil nad 7,3 CNH/USD. Dôvodom sú obavy týkajúce sa rastu ekonomiky, výsledky zjazdu komunistickej strany, ktoré neupokojili, ale skôr ešte viac znervóznili investorov, rovnako ako obavy z ďalšieho odlevu kapitálu spôsobeného sprísňovaním menovej politiky V USA.

Kurz jüanu používaného mimo kontinentálnej Číny (takzvaný offshore jüan), teda väčšinou v Hongkongu, ale aj v Singapure, New Yorku alebo Londýne, kde nezasahuje čínska centrálna banka PBOC, v pondelok klesol na 7,3098 CNH/USD. Voči doláru sa dostal na rekordné minimum od svojho zavedenia v roku 2010.

Kurz jüanu používaného v rámci kontinentálnej Číny (takzvaný onshore jüan, CNY) sa dostal na 14-ročné minimum.

Medzi dôvody pokračujúceho oslabovania jüanu patrí aj to, že Peking nemení svoju politiku nulového covidu, ktorá brzdí rast ekonomiky. Investori očakávali, že na minulotýždňovom zjazde komunistickej strany by sa mohli objaviť signály uvoľnenia tejto politiky, čo sa nestalo.

Investorov tiež znepokojilo upevnenie moci prezidenta Si Ťin-pchinga. Ten si v nedeľu (23. 10.) v súlade s očakávaniami zaistil tretie päťročné funkčné obdobie na poste generálneho tajomníka Komunistickej strany Číny, ale vymenilo sa užšie vedenie strany, v ktorom sú prakticky už len jeho podporovatelia.

Americká centrálna banka (Fed) agresívne sprísňuje menovú politiku. To znamená, že rozdiel medzi úrokovými sadzbami v USA a Číne zrejme porastie, čo zrýchli odlev kapitálu.

Čínska centrálna banka (People's Bank of China, PBOC) navyše v pondelok ukončila sériu stálej fixácie kurzu, čo znamená, že po skončení sa zjazdu komunistickej strany znižuje podporou pre domácu menu. Obchodníci počítajú s tým, že jüan bude pokračovať v poklese, keďže PBOC uvoľní úzke pásmo, ktoré fixuje jeho kurz. Mnohí očakávajú, že jüan sa ešte tento rok oslabí na 7,4 CNY/USD alebo dokonca až na 7,5 CNY/USD.