Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Čínsky jüan vo štvrtok klesol na 11-ročné minimum voči doláru

Foto: TASR/AP

Pokles jüanu v kombinácii s poklesom akcií v Hongkongu v súvislosti s obavami z protestov v meste pomohli zároveň japonskému jenu, ktorý je považovaný za tzv. bezpečný prístav.

Tokio 22. augusta (TASR) - Čínsky jüan vo štvrtok klesol na 11-ročné minimum voči doláru. Dôvodom sú obavy zo spomalenia čínskeho hospodárskeho rastu, čo viedlo čínske štátne banky k podpore meny.

Pokles jüanu v kombinácii s poklesom akcií v Hongkongu v súvislosti s obavami z protestov v meste pomohli zároveň japonskému jenu, ktorý je považovaný za tzv. bezpečný prístav.

Ostatné meny sa pohybujú len v úzkom pásme pred vystúpením predsedu amerického Federálneho rezervného systému (Fed) Jeroma Powella v piatok (23. 8.) v Jackson Hole. Trhy ho budú veľmi pozorne sledovať vzhľadom na inverziu hlavnej výnosovej krivky amerických dlhopisov.

A trhy tiež očakávajú ďalšie zníženie úrokových sadzieb v USA. Aj prezident Donald Trump opakovane vyzval Fed na agresívne uvoľnenie menovej politiky.

V júli americká centrálna banka Fed znížila úrokové sadzby prvýkrát za desať rokov, a to na 2 % z 2,25 %. Fed sa najnovšie stretne v dňoch 17. a 18. septembra.

Kurz jüanu vo štvrtok ráno klesol na 7,0752 CNY/USD a dosiahol tak najnižšiu úroveň od marca 2008. Neskôr sa mierne zotavil na 7,0732 CNY/USD. Obchodníci uviedli, že hlavné čínske štátne banky jüan podporili.

Medzinárodný menový fond pritom v stredu (21.8.) varoval vlády pred pokusmi o oslabenie ich mien prostredníctvom menového uvoľnenia alebo zásahov na trhu.

To by mohlo pritiahnuť neželanú pozornosť k jüanu po tom, čo ministerstvo financií USA označilo Čínu za manipulátora mien v rámci eskalácie obchodného sporu medzi Washingtonom a Pekingom.