Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Čínsky koncern neuspel v snahe získať nemeckú rozvodnú sieť

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podiel, o ktorý mal záujem SGCC, napokon prevezme belgická spoločnosť Elia.

Berlín 23. marca (TASR) - Plánovaný vstup čínskeho štátneho koncernu SGCC do severonemeckej rozvodnej siete 50Hertz Transmission nevyšiel. Podiel, o ktorý mal záujem SGCC, napokon prevezme belgická spoločnosť Elia.

Elia v súčasnosti vlastní v nemeckej firme 60 %, zvyšok patrí austrálskemu fondu IFM Investors. Elia využije svoje predkupné právo a podiel zvýši na 80 % za 976,5 milióna eur. Súhlas protimonopolných úradov sa očakáva v júni. SGCC však stále má šancu, keďže IFM Investors chce znížiť svoj podiel na polovicu.

Keď SGCC vo februári oznámil úmysel kúpiť podiely v 50Hertz, vyvolalo to veľké znepokojnenie nemeckej vlády. Štátny tajomník ministerstva hospodárstva Matthias Machnig vtedy upozornil, že 50Hertz patrí ku kritickej infraštruktúre. To podľa zákona znamená infraštruktúru, ktorá má veľký význam pre fungovanie ekonomiky.

50Hertz prevádzkuje medziregionálnu rozvodnú sieť vo východnom Nemecku a Hamburgu, ktorá zásobuje elektrickou energiou vyše 18 miliónov ľudí. Elia a IFM v roku 2010 kúpili od švédskeho koncernu Vattenfall takmer 10.000 kilometrov dlhú sieť vysokého napätia, za čo zaplatili približne 500 miliónov eur.