Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Čínsky súkromný sektor v auguste mierne vzrástol

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Augustové údaje signalizujú, že objem nevybavených objednávok v sektore služieb klesol tretí mesiac po sebe.

Peking 5. septembra (TASR) - Čínsky súkromný sektor zaznamenal v auguste mierny rast, pričom jeho tempo zostalo prakticky rovnaké ako v júli. Informovala o tom agentúra RTTNews.

Zložený index nákupných manažérov (PMI) spoločností Caixin a Markit Economics sa v auguste mierne znížil na 51,8 bodu z 51,9 bodu. Index však zostal nad 50-bodovou hranicou, ktorá oddeľuje pokles aktivity od jej expanzie.

Ďalší nárast celkovej podnikateľskej aktivity bol podporený miernym zvýšením aktivity a produkcie v službách aj vo výrobe. PMI pre sektor služieb stúpol na 52,1 bodu z 51,7 bodu v júli.

Jedným z dôvodov expanzie v službách bolo zvýšenie nových objednávok, tempo ich rastu sa však spomalilo a bolo najslabšie za tri mesiace. Rast objednávok sa spomalil aj vo výrobnom sektore.

Počet zamestnancov v sektore služieb sa v auguste stabilizoval po miernom znížení v júli. Vo výrobnom sektore sa počet zamestnancov v auguste mierne znížil.

Augustové údaje signalizujú, že objem nevybavených objednávok v sektore služieb klesol tretí mesiac po sebe. Vo výrobnom sektore objem nevybavených objednávok pokračoval v raste.