Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Čínsky výrobný sektor sa v marci vrátil k miernemu rastu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Príliš pozitívne výsledky nevykázal ani sektor služieb.

Peking 1. apríla (TASR) - Čínsky výrobný sektor sa v marci vrátil k rastu, aktivita sektora je však naďalej slabá. Ukázali to dnes zverejnené oficiálne údaje Čínskej federácie logistiky a nákupu (CFLP). To opäť zvyšuje očakávania ekonómov, že Peking bude musieť prísť s ďalšími opatreniami na podporu ekonomiky, ak chce odvrátiť výraznejšie spomalenie rastu. Informovali o tom agentúry Reuters, DPA a portál RTTNews.

Podľa CFLP index nákupných manažérov pre čínsky výrobný sektor dosiahol v marci 50,1 bodu oproti 49,9 bodu vo februári. To znamená návrat k rastu, keďže rast sektora od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov. Údaj tesne nad 50-bodovou hranicou však signalizuje len minimálne zvýšenie aktivity. Na druhej strane, výsledok je stále lepší, než očakávali ekonómovia, ktorí počítali s poklesom indexu na 49,7 bodu.

Príliš pozitívne výsledky nevykázal ani sektor služieb. Index nákupných manažérov pre tento sektor klesol v marci na 53,7 bodu z 53,9 bodu vo februári. To síce znamená pokračovanie rastu, no hodnota indexu je najnižšia za posledný rok.