Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Čistý zisk bankového sektora v prvom polroku predstavoval 354 mil. eur

Ilustračné foto Foto: TERAZ.sk/Andrej Galica

Podľa analytikov sa pod nárast zisku bánk v prvom polroku tohto roka podpísal najmä rast úverov.

Bratislava 1. augusta (TASR) - Zisk slovenského bankového sektora v prvom polroku tohto roka dosiahol úroveň 354 miliónov eur. Medziročne sa zvýšil o 18,2 %. Vyplýva to z aktuálnej analýzy Slovenskej bankovej asociácie (SBA), ktorú vypracovala na základe zverejnených údajov Národnej banky Slovenska.

Podľa analytikov sa pod nárast zisku bánk v prvom polroku tohto roka podpísal najmä rast úverov. "Rast úverov bol jedným z faktorov, ktorý ovplyvňoval hospodárenie bankového sektora v prvom polroku 2015. Napríklad počas tohto polroka bolo poskytnutých dvakrát viac úverov na bývanie ako počas prvých šiestich mesiacov roka 2010," skonštatoval analytik SBA Marcel Laznia. Podľa jeho slov pozitívny vplyv na hospodárenie bankového sektora mala aj automatická zmena sadzby osobitného odvodu vybraných finančných inštitúcií.

Hoci sa bankám darilo v poskytovaní pôžičiek, počas prvých šiestich mesiacov tohto roka zaznamenali pokles čistých úrokových výnosov, ktoré sú hlavným zdrojom príjmov bánk. Medziročne sa znížili o 12 miliónov eur na 929 miliónov eur. "Čistý úrokový výnos medziročne klesol vplyvom klesajúcich úrokových sadzieb a tento trend sa dá očakávať aj v najbližšom období,“ vysvetlil analytik spoločnosti Fincentrum Peter Világi.

Pozitívny vplyv na hospodárenie finančných domov mal však nárast čistých neúrokových výnosov. "Za týmto nárastom je možné vidieť aj nárast poplatkov z úverov a poplatkov z vkladových produktov a transakcii," doplnil analytik portálu Finančný kompas Maroš Ovčarík. Čisté výnosy z poplatkov a provízií bankám v prvom polroku tohto roka medziročne stúpli o 13,1 %. "Za týmito položkami sa odrazilo viacero faktorov ako napríklad nárast poplatkov v niektorých bankách, nárast počtu úverov, bankových transakcií aj iných obchodov, a to tak pre obyvateľov, ako aj pre firmy," predpokladá Ovčarík.

Výnosy z poplatkov z poskytnutých úverov vzrástli o 12,7 % a z platobných transakcií o 7 %.

Podľa Világiho sa však nedá povedať, že práve poplatky sú to, na čom banky najviac zarábali. "Poplatky bývajú často citlivou témou v očiach verejnosti. Čistý výnos z poplatkov síce oproti minulému roku medziročne vzrástol, ale stále tvorí len zhruba tretinu toho, čo banky získavajú na úrokoch," myslí si Világi.

Celkové úvery poskytnuté klientom medziročne stúpli o 8,2 %. Výraznejšie vzrástli najmä úvery obyvateľstvu, a to medziročne o 12,6 %. Podiel zlyhaných úverov zostal na úrovni 5,6 %.