Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Čistý zisk PSA Peugeot Citroën vlani vzrástol vďaka vyšším tržbám

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Čistý zisk koncernu vlani vzrástol o 12 % na 1,93 miliardy eur z 1,73 miliardy eur v predchádzajúcom roku 2016.

Paríž 1. marca (TASR) - Francúzska automobilka PSA Peugeot Citroën vo štvrtok oznámila, že v roku 2017 dosiahla nárast čistého zisku, a to vďaka vyšším tržbám.

Čistý zisk koncernu vlani vzrástol o 12 % na 1,93 miliardy eur z 1,73 miliardy eur v predchádzajúcom roku 2016. A jeho tržby sa zvýšili o 21 % na 65,2 miliardy eur.

Analytici, ktorých oslovila spoločnosť FactSet, predpovedali automobilke čistý zisk 2,07 miliardy eur a tržby 62,44 miliardy eur.

Vo výsledkoch sú prvýkrát zahrnuté aj príjmy automobilky Opel. Obe firmy vlani predstavili ambicióznu stratégiu, ktorá má nemeckého výrobcu vozidiel vrátiť k zisku. Ale francúzsky koncern neposkytol žiadny číselný údaj o výsledkoch Opelu, ktorý kúpil minulý rok od americkej automobilky General Motors.

"Plán obratu divízie Opel Vauxhall, ktorý bol predstavený 9. novembra 2017, prináša svoje prvé konkrétne úspechy, ako je spoločná organizácia nákupov, sociálne dohody a úspora nákladov," povedal Peugeot.

PSA Peugeot Citroën navrhol dividendu vo výške 0,53 eura na akciu za minulý rok.

Pri pohľade na tento rok spoločnosť očakáva stabilný automobilový trh v Európe a rast predaja v Latinskej Amerike o 4 %, v Rusku o 10 % a v Číne o 2 %.