Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Čistý zisk VÚB vzrástol vlani o vyše polovicu na 263,7 mil. eur

Foto: Andrej Galica

Na konsolidovanej báze dosiahla VÚB prevádzkové výnosy vo výške 680,5 milióna eur. V porovnaní s predchádzajúcim rokom sa zvýšili o viac ako 33 %.

Bratislava 29. februára (TASR) - Čistý zisk skupiny VÚB vzrástol minulý rok medziročne o 55,6 % na 263,7 milióna eur. Jej prevádzkový zisk dosiahol 411,9 milióna eur. Mimoriadny medziročný nárast ziskovosti bol podľa banky spôsobený výrazne lepšími úrokovými výnosmi v porovnaní s predchádzajúcim rokom, ale aj rastúcimi výnosmi z poplatkov a provízií. Informovala o tom VÚB vo zverejnenej výročnej správe za rok 2023.

Na konsolidovanej báze dosiahla VÚB prevádzkové výnosy vo výške 680,5 milióna eur. V porovnaní s predchádzajúcim rokom sa zvýšili o viac ako 33 %. Prevádzkové náklady banke vzrástli o 16,6 % na 268,5 milióna eur, a to najmä v dôsledku nárastu mzdových nákladov.

Úverové portfólio VÚB vlani vzrástlo o 5,4 % na 18,5 miliardy eur. Jej trhový podiel tak predstavoval 20,4 %. Celkové aktíva celej skupiny vzrástli o 6,6 % na 24,4 miliardy eur. Vklady klientov zvýšila banka o 4 % na 16 miliárd eur. Jej kapitálová primeranosť dosiahla 19,79 %, čo bolo výrazne nad minimálnymi požiadavkami stanovenými Národnou bankou Slovenska (NBS).

"Museli sme sa zamerať na mnoho výziev. Jednou z nich bolo výhodné zabezpečenie likvidity, ktorá určuje aj našu schopnosť poskytovať úvery. Ďalej sú to meniace sa požiadavky zákazníkov, keďže sa stavajú k bankovníctvu viac digitálne. Podarilo sa nám nanovo zadefinovať naše priority, určili sme segmenty, na ktoré sa chceme viac zameriavať. Udržali sme si trhový podiel v oblasti úverov a zlepšili sme náš podiel na vkladoch," zhodnotil generálny riaditeľ VÚB banky Jozef Kausich.