Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Americká Citibank žaluje OKD. Žiada vyše 10 miliárd Kč

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Túto čiastku dlhuje držiteľom dlhopisov matka OKD, ktorou je spoločnosť NWR. Za ich splatenie sa však zaručila karvinská firma.

Praha 21. septembra (TASR) - Americká banka Citibank podala na pôde ostravského krajského súdu, ktorý rieši úpadok českej ťažobnej spoločnosti OKD, žalobu. V tej sa domáha uznania pohľadávok v hodnote 10,1 miliardy Kč (373,77 milióna eur). Túto čiastku dlhuje držiteľom dlhopisov matka OKD, ktorou je spoločnosť NWR. Za ich splatenie sa však zaručila karvinská firma. Vedenie OKD, ktoré spolu s konkurzným správcom v auguste pohľadávku poprelo, bude teraz musieť splatenie 10 miliárd Kč zapracovať do reorganizačného plánu. Informoval o tom server E15.cz.

"Štandardne sa na podobné pohľadávky vytvára v pláne rezerva," povedal Michal Žižlavský, predseda Rady expertov Asociácie insolvenčných správcov, ktorý v insolvenčnom procese zastupuje jedného z veriteľov OKD, dopravnú spoločnosť AWT.

Lenže rezervy nie je v OKD z čoho tvoriť. Vedenie firmy predložilo veriteľom pri hlasovaní o povolení reorganizácie modelové prepočty, ktoré aj pri optimistickom výhľade rastu cien uhlia sľubujú, že firma z pohľadávok uhradí 2,5 %. A to OKD počítala len s uznanými pohľadávkami vo výške 2,9 miliardy Kč. Ak by firma musela počítať aj so spornými 10 miliardami Kč, veritelia by nedostali prakticky nič.

Samotná existencia takej vysokej spornej pohľadávky nevylučuje, aby veritelia na decembrovej schôdzke o navrhnutom reorganizačnom pláne hlasovali. Budú však dlho žiť v neistote, ako súd dopadne. "Pri incidenčných sporoch, ktoré sa týkajú OKD, sa očakáva, že vecne sa začnú prerokovávať na začiatku budúceho roka. V prípade spoločnosti Citibank ide o rozsiahlu žalobu, kde budú napríklad nevyhnutné preklady dôkazov do českého jazyka, čo tiež môže mať vplyv na dĺžku konania," povedala hovorkyňa Krajského súdu v Ostrave Lucie Olšarová. Podobné konania sa podľa skúseností z praxe môžu ťahať aj niekoľko rokov.

(1 EUR = 27,022 CZK)