Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Citigroup zaplatí 25,9 milióna USD za urovnanie sporu v USA

Foto: TASR/AP

Citigroup sa ospravedlnila a uviedla, že sa snažila zabrániť podvodom.

New York 8. novembra (TASR) - Americká banka Citigroup súhlasila so zaplatením 25,9 milióna USD (24,27 milióna eur) za urovnanie sporu s Úradom pre finančnú ochranu spotrebiteľov (CFPB). Citigroup čelila obvineniu, že úmyselne diskriminovala žiadateľov o kreditné karty, ktorých banka identifikovala ako Američanov arménskeho pôvodu. TASR o tom informuje na základe správ AP a Reuters.

Podľa regulačného úradu zamestnanci Citigroup boli vyškolení, aby sa vyhli schvaľovaniu žiadostí o kreditné karty pri priezviskách končiacich na yan alebo ian, čo je najbežnejšia prípona arménskych priezvisk. Mnoho obetí bolo z Glendale v Kalifornii, ktoré je niekedy prezývané aj Malé Arménsko a je domovom asi 15 % arménskej populácie v USA.

Citigroup, ktorá má softvér na kontrolu kartových aplikácií z hľadiska podvodu, bola obvinená z uplatňovania prísnejších kritérií pri hodnotení žiadostí obetí, vrátane vyžadovania dodatočných informácií alebo úplného zamietnutia žiadostí.

CFPB uviedol tiež, že zamestnanci banky klamali žiadateľov tým, že im poskytli falošné dôvody odmietnutia a boli poučení, aby o diskriminácii nehovorili písomne ani telefonicky.

V rámci urovnania sporu zaplatí Citigroup pokutu vo výške 24,5 milióna USD a odškodné vo výške 1,4 milióna USD žiadateľom o karty za porušenie federálneho zákona o rovnakých úverových príležitostiach.

Tento prípad je reakciou na pôsobenie niekoľkých skupín organizovaného zločinu v južnej Kalifornii, ktoré zahŕňajú arménskych Američanov. Vodcovia arménskych zločineckých kruhov boli v uplynulých rokoch obvinení z krádeže identity a iných finančných trestných činov vrátane krádeže peňazí z finančnej pomoci počas pandémie ochorenia COVID-19.

Citigroup sa ospravedlnila a uviedla, že sa snažila zabrániť podvodom.

(1 EUR = 1,0671 USD)