Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

Citigroup zhoršila odhad vývoja ekonomiky eurozóny

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Spoločnosť zhoršila aj odhad vývoja ekonomiky eurozóny na budúci rok.

New York 10. septembra (TASR) - Americká finančná spoločnosť Citigroup zhoršila prognózu vývoja ekonomiky eurozóny v tomto aj budúcom roku. Ako dôvod uviedla mnohé problémy, ktorým musí ekonomika menového bloku čeliť a predpokladá, že v nasledujúcich troch štvrťrokoch zaznamená hospodárstvo regiónu "mierny" pokles. Informovala o tom agentúra Reuters.

Citigroup koncom týždňa uviedla, že v tomto roku predpokladá rast ekonomiky eurozóny o 0,4 %. V predchádzajúcej prognóze zo začiatku júla uvádzala rast reálneho hrubého domáceho produktu (HDP) menovej únie na úrovni 0,8 %.

Spoločnosť zhoršila aj odhad vývoja ekonomiky eurozóny na budúci rok. V predchádzajúcej prognóze počítala rovnako ako v prípade tohto roka s rastom o 0,8 %, teraz očakáva, že hospodárstvo eurozóny o 0,1 % klesne.

"Cyklické a štrukturálne problémy sú pre rast ekonomiky eurozóny "príliš veľké," uviedla skupina ekonómov zo Citigroup na čele s Christianom Schulzom. Tlak podľa Schulza zvyšujú energetická transformácia, nedostatok zamestnancov vo viacerých sektoroch, sprísňovanie menovej politiky aj problémy čínskej ekonomiky.