Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Člen dozornej rady Telekom Austria navrhuje odchod z viedenskej burzy

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/AP

Hlavný akcionár koncernu America Movil v súčasnosti vlastní zhruba 60 %, v roku 2014 sa však voči štátu zmluvne zaviazal, že svoj podiel do septembra tohto roka zníži na 51 %.

Viedeň 28. februára (TASR) - Člen dozornej rady čiastočne štátneho koncernu Telekom Austria Ronny Pecik navrhuje odchod z viedenskej burzy. "Tento krok by spoločnosti prospel, keďže veľa vecí zjednoduší, mnohé ušetrí a zníži administratívne náklady," povedal Peci. S odvolaním sa na časopis Profil o tom informovala agentúra APA.

Argumentuje tým, že viedenský finančný trh už stratil svoje postavenie. "Šesť až sedem rokov je rakúsky kapitálový trh úplne zanedbávaný. Pri súčasnom postavení viedenskej burzy by ju bolo možné úplne zatvoriť. Nikomu nebude chýbať," nešetril kritikou Pecik.

Hlavný akcionár koncernu America Movil v súčasnosti vlastní zhruba 60 %, v roku 2014 sa však voči štátu zmluvne zaviazal, že svoj podiel do septembra tohto roka zníži na 51 %. Pecik toto ustanovenie potvrdil s tým, že jeho zmysel musia zmluvní partneri nanovo prediskutovať.

Pecik, ktorý v rokoch 2010 a 2011 kúpil podiely v Telekom Austria a v roku 2012 priviedol America Movil do Rakúska, tvrdo kritizuje spôsob riadenia koncernu pod bývalým vedením. "Bez America Movil by dnes Telekom asi neexistoval. Keď som sem vstúpil, spoločnosť bola vysoko zadlžená a nemala hotovosť. Bolo to hrôzostrašné." Dovtedy sa vyplácali mimoriadne vysoké dividendy, problémy v zahraničí sa utajovali a na reklamu išlo priveľa peňazí.