Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Novou členkou Rady pre rozpočtovú zodpovednosť bude Anetta Čaplánová

Na snímke guvernér NBS Jozef Makúch Foto: TASR/Štefan Puškáš

Štandardné funkčné obdobie členov rady je sedemročné.

Bratislava 3. júla (TASR) – Novou členkou Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) sa stala Anetta Čaplánová. Do funkcie ju dnes zvolili poslanci Národnej rady (NR) SR.

Radu pre rozpočtovú zodpovednosť tvoria predseda a dvaja ďalší členovia. Čaplánovú na uvoľnený post navrhol guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Jozef Makúch.

"Je profesorkou v odbore ekonomická teória a dlhodobo vykonáva pedagogickú činnosť a ďalšie odborné činnosti v oblasti makroekonómie. Publikovala 170 prác, z toho 48 v zahraničí, na ktoré bolo 383 ohlasov. Spolupracovala s uznávanými zahraničnými univerzitami, zúčastnila sa početných výskumných a študijných pobytov v zahraničí," zdôvodnil Makúch.

Štandardné funkčné obdobie členov rady je sedemročné, prvý člen navrhovaný guvernérom sa volí na tri roky. Mandát doterajšieho člena RRZ Michala Horvátha vypršal koncom júna.

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť je nezávislý orgán, ktorý monitoruje a hodnotí vývoj hospodárenia Slovenskej republiky, ako aj plnenie pravidiel rozpočtovej zodpovednosti.