Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Člen vedenia Fed chce zvýšenie úrokových sadzieb odložiť na rok 2016

Foto: TASR/AP

Napriek celkovému zlepšeniu situácie na americkom trhu práce by sa zvyšovanie úrokových sadzieb nemalo začať skôr ako v roku 2016, povedal Evans v spravodajskej televízii CNBC.

Chicago 12. januára (TASR) - Americká centrálna banka Fed (Federálny rezervný systém) by mala počkať so zvyšovaním úrokových sadzieb, keďže inflácia je nízka a navyše, mzdy zaznamenali pokles. Povedal to prezident Federálnej rezervnej banky v Chicagu Charles Evans. Informoval o tom portál RTTNews.

Napriek celkovému zlepšeniu situácie na americkom trhu práce by sa zvyšovanie úrokových sadzieb nemalo začať skôr ako v roku 2016, povedal Evans v spravodajskej televízii CNBC. Trhy v súčasnosti predpokladajú, že banka by prvýkrát mohla sadzby zvýšiť do polovice tohto roka.

Správa ministerstva práce o vývoji na pracovnom trhu ukázala, že v decembri vzniklo v USA 252.000 nových pracovných miest. Aj keď to bolo menej než v novembri, opäť vzniklo viac než 200.000 pracovných pozícií. Údaj je okrem toho lepší, než čakali analytici. Podobne aj miera nezamestnanosti klesla viac, ako sa čakalo, a to na 5,6 %.

Na druhej strane, priemerná hodinová mzda v decembri klesla oproti novembru o 5 centov na 24,57 USD (20,80 eura). V medziročnom porovnaní síce vzrástla, no len o 1,7 %, čo predstavuje najslabší rast od októbra 2012.

Navyše, inflácia je hlboko pod inflačným cieľom Fed, ktorý je stanovený na 2 %, dodal Evans. Ako povedal, v takejto situácii by so zvyšovaním sadzieb radšej ešte počkal.