Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Člen volebnej komisie z odmeny neodvádza sociálne poistné

Obec preto z dôvodu vyplatenia odmeny neprihlasuje tieto osoby do registra poistencov v Sociálnej poisťovni a neodvádza za nich a za seba z vyplatenej odmeny poistné.

Bratislava 18. marca (TASR) - V súvislosti s uskutočneným prvým kolom prezidentských volieb a blížiacim sa druhým kolom Sociálna poisťovňa oznamuje, že člen volebnej komisie ani obec z odmeny za výkon funkcie vo volebnej komisii neodvádzajú poistné na sociálne poistenie.

Znamená to, že na účely sociálneho poistenia nemá predseda volebnej komisie, člen volebnej komisie a zapisovateľ volebnej komisie postavenie zamestnanca (rovnako pri referende predseda komisie pre referendum, člen komisie pre referendum a zapisovateľ komisie pre referendum a sčítací komisár).

Obec preto z dôvodu vyplatenia odmeny neprihlasuje tieto osoby do registra poistencov v Sociálnej poisťovni a neodvádza za nich a za seba z vyplatenej odmeny poistné. Vzťahuje sa to na všetky voľby v roku 2014, čiže voľby do Európskeho parlamentu, voľby do orgánov samosprávy obcí a tiež nové voľby do orgánov samosprávy obcí za predpokladu, že v roku 2014 sa nezmení legislatíva.

TASR informoval Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne.