Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Členom Rady ÚVO sa chce stať šesť kandidátov

Sídlo ÚVO. Foto: FOTO TASR/Martin Baumann

V súčasnosti ide o opakované verejné vypočutie, úspešnou kandidátkou po verejnom vypočutí 14. augusta 2018 bola len Ľubica Rodinová. Na druhom mene sa hodnotiaca komisia vtedy nezhodla.

Bratislava 22. novembra (TASR) - Na verejnom vypočutí kandidátov na členov Rady Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) sa zúčastňuje šesť uchádzačov, ktorými sú Danka Bekeová, Matej Ovčiarka, Elena Sivová, Marcela Turčanová, Marian Fačkovec a Andrej Holák. Oznámila to pred začiatkom verejného vypočutia kandidátov hodnotiaca komisia.

V súčasnosti ide o opakované verejné vypočutie, úspešnou kandidátkou po verejnom vypočutí 14. augusta 2018 bola len Ľubica Rodinová. Na druhom mene sa hodnotiaca komisia vtedy nezhodla.

Dnešné verejné vypočutie odštartovala kandidátka Danka Bekeová, bývalá podpredsedníčka ÚVO, ktorá sa podľa svojich slov pohybuje v oblasti verejného obstarávania 25 rokov. Vo svojom projekte sa chce sústrediť na tri oblasti, a to na profesionalizáciu verejných obstarávateľov, profesionalizáciu kontrolórov a na profesionalizáciu nástrojov (elektronizácia). "Profesionalizácia je nástroj, ktorý môže priniesť veľmi veľké benefity," uviedla Bekeová.

Kandidát Ovčiarka v súčasnosti pôsobí na Ministerstve životného prostredia SR, v minulosti pracoval v súkromnej sfére. Základom jeho projektu je podpora profesionalizácie a zlepšenie podmienok ľudí pracujúcich v oblasti verejného obstarávania. Vzorom fungovania verejného obstarávania z krajín strednej a východnej Európy je podľa neho Maďarsko.

Elena Sivová informovala, že pôsobí v oblasti verejného obstarávania 15 rokov, v súčasnosti v Žilinskom samosprávnom kraji. Kvalita ľudských zdrojov vo verejnom obstarávaní je podľa jej slov "veľmi dôležitá". Vo svojom projekte navrhuje napríklad zavedenie zákonnej povinnosti pre preukazovanie odbornej spôsobilosti vo verejnom obstarávaní.

Kandidátka Turčanová pôsobí v súčasnosti v organizácii poskytujúcej poradenstvo a vzdelávanie vo verejnom obstarávaní. V praxi verejného obstarávania podľa svojich slov preferuje a je zástankyňou využívania elektronických nástrojov. "Odborníci z verejného obstarávania by mali byť združení na jednej platforme, ktorá bude všetkými rešpektovaná," priblížila. V profesionalizácii verejného obstarávania by sa podľa jej projektu mal uplatniť holistický (celostný) princíp. Podčiarkla, že vytvorenie komory pre verejné obstarávanie nie je všeliekom, ak sa s jej členmi "nebude po vstupe do profesijnej komory ďalej pracovať".

Kandidát Fačkovec pôsobí v súčasnosti na Ministerstve financií SR, na odbore pre centrálne verejné obstarávanie. "Profesijná stavovská organizácia vo verejnom obstarávaní by sa mala venovať všetkým zložkám, ktoré sú relevantné vo verejnom obstarávaní," poznamenal.

Podľa Andreja Holáka, bývalého podpredseda ÚVO, profesionalizáciu vo verejnom obstarávaní možno dosiahnuť napríklad vzdelávaním, metodickými usmerneniami, výkladovými stanoviskami a rozhodnutiami ÚVO. "V súčasnosti nemá verejné obstarávanie nič také, čomu by sa dalo hovoriť samospráva," povedal. Holák sa zúčastnil verejného vypočutia aj 14. augusta tohto roku.

Členmi hodnotiacej komisie sú okrem zástupcov ÚVO či Úradu vlády SR a Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), aj zástupca SAV, Ústavu súdneho inžinierstva Žilinskej univerzity, Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR, protikorupčnej Iniciatívy za vládu zákona (Rule of Law) a Úradu splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti.

Dvaja noví členovia Rady ÚVO po ich schválení vládou SR nahradia dvoch doterajších členov, ktorým sa skončilo funkčné obdobie v Rade ÚVO k 27. septembru 2018. Mená všetkých kandidátov, ich životopisy a projekty sú zverejnené na: https://www.vlada.gov.sk//25715/zoznam-kandidatov-na-clena-rady-uvo/.