Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Členovia APEC sa vyhnú devalvácii mien a všetkým formám protekcionizmu

Foto: TASR/AP

Ministri potvrdili svoje záväzky ohľadne menovej a devízovej politiky. Sľúbili, že nebudú využívať devalváciu svojich mien na podporu domácich exportérov.

Cebu 11. septembra (TASR) - Ministri financií z členských štátov skupiny Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC) budú pokračovať v opatreniach na podporu svojich ekonomík, ale vyhnú sa devalvácii mien a všetkým formám protekcionizmu. Informovala o tom agentúra Reuters a odvolaním sa na spoločné vyhlásenie ministrov APEC po skončení rokovaní na filipínskom ostrove Cebu.

Ministri potvrdili svoje záväzky ohľadne menovej a devízovej politiky. Sľúbili, že nebudú využívať devalváciu svojich mien na podporu domácich exportérov. Zhodli sa však na tom, že krajiny v regióne musia viac prepojiť svoje finančné trhy, aby posilnili obchod a investície.

Filipínsky minister financií Roberto Tan vyzval účastníkov rokovaní, aby uskutočnili fiškálne reformy a upozornil aj na význam partnerstva verejného a súkromného sektora pri financovaní projektov rozvoja infraštruktúry v regióne.

Rokovania na ostrove Cebu poznačili obavy zo spomaľovania čínskej ekonomiky a nedávne otrasy na finančných trhoch, ktoré vyvolala devalvácia čínskej meny a pád čínskych akcií.

Členskými štátmi APEC sú okrem iných najväčšie svetové ekonomiky - USA, Čína, Japonsko, a tiež veľké regionálne ekonomiky ako Kanada a Južná Kórea. Členovia APEC sa podieľajú zhruba 56 % na výkone globálnej ekonomiky a 46,5 % na svetovej obchodnej výmene.