Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Ekonomika

Členovia G7 by si nemali navzájom konkurovať v obnoviteľných zdrojoch

Zľava v smere hodinových ručičiek americký prezident Joe Biden, nemecký kancelár Olaf Scholz, britský premiér Rishi Sunak, predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, predseda Európskej rady Charles Michel, talianska premiérka Giorgia Meloniová, kanadský premiér Justin Trudeau, francúzsky prezident Emmanuel Macron a japonský premiér Fumio Kišida počas stretnutia na summite hláv štátov a vlád skupiny G7 v japonskom meste Hirošima 19. mája 2023. Foto: TASR - AP

Štáty skupiny G7 - siedmich najbohatších ekonomík sveta, by mali spolupracovať na prístupe k technológiám a zabezpečení zdrojov vzácnych nerastov pre ekologický prechod.

Hirošima 19. mája (TASR) - Štáty skupiny G7 - siedmich najbohatších ekonomík sveta, by mali spolupracovať na prístupe k technológiám a zabezpečení zdrojov vzácnych nerastov pre ekologický prechod. Tak sa namiesto konkurencie vytvoria ďalšie výrobné kapacity. Vyhlásila to v piatok predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová na samite lídrov G7 v japonskom meste Hirošima. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Skupina G7 zrýchľuje svoj prechod na ekologickejšie technológie potom, ako ruská invázia na Ukrajinu narušila desiatky rokov trvajúce energetické dodávateľské reťazce. A chce tiež znížiť závislosť od Číny, ktorá dominuje v oblasti dodávok tzv. vzácnych zemín.

"Napriek všetkým geopolitickým ťažkostiam sa prechod na čistú energiu zrýchľuje," povedala von der Leyenová a vyzvala štáty G7, aby sa v rámci týchto pretekov snažili vytvoriť ďalšie výrobné kapacity a nešli na úkor toho druhého.

Krajiny G7 chcú dosiahnuť uhlíkovú neutralitu najneskôr do roku 2050, pričom do svojho spotrebiteľského mixu pridajú veternú energiu, slnečnú energiu a ďalšie druhy obnoviteľnej energie.

Európska únia (EÚ) chce do roku 2030 spracovávať 40 % kritických surovín, ktoré spotrebuje, čím sa drasticky zníži jej závislosť od Číny. V súčasnosti sa spolieha na Čínu, pokiaľ ide o viac ako 90 % minerálov nevyhnutných na výrobu veternej energie a batérií.

Podľa von der Leyenovej G7 by mala zvážiť stanovenie cieľov pre vybudovanie globálnej čistej výrobnej kapacity a vytvoriť viac ekologických aliancií "medzi sebou, ale aj s inými dôveryhodnými partnermi".

"Ak máme konkrétne obavy, týkajúce sa spravodlivej hospodárskej súťaže, mali by sme nájsť spôsoby, ako ich riešiť," vyhlásila a vyjadrila nádej, že členovia G7 dosiahnu v tejto otázke pokrok.

Kanada, ktorá je členom G7, má veľa nerastov, ako je lítium, kobalt a nikel, ktoré sa používajú na výrobu batérií pre elektrické vozidlá. Tamojšia vláda sa snaží pomôcť výrobcom a spracovateľom zvýšiť produkciu.

Austrália, ktorá nie je členom G7, poskytla sériu grantov ťažobným spoločnostiam v nádeji, že urýchlia rozvoj priemyslu batérií. Austrálsky premiér Anthony Albanese je na samite G7, ktorý potrvá do nedele, ako hosť.