Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Ekonomika

Štáty vyvážajúce ropu sa zhodli na predĺžení ťažobných škrtov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa Attara, ktorého krajina v súčasnosti OPEC predsedá, sa členské štáty zhodli na potrebe predĺžiť terajší program redukcie ťažby o ďalšie tri mesiace. To znamená do konca marca 2021.

Dubaj 30. novembra (TASR) - Členské štáty Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) dosiahli zhodu, čo sa týka potreby predĺžiť súčasné ťažobné škrty, ktoré platia do konca tohto roka. Uviedol to v pondelok alžírsky minister ropného priemyslu Abdalmadžíd Attar, podľa ktorého sa OPEC pokúsi o tom presvedčiť aj producentov mimo organizácie.

Podľa Attara, ktorého krajina v súčasnosti OPEC predsedá, sa členské štáty zhodli na potrebe predĺžiť terajší program redukcie ťažby o ďalšie tri mesiace. To znamená do konca marca budúceho roka. Uviedol to krátko pred pondelkovou schôdzkou členov OPEC, na ktorej sa majú krajiny dohodnúť, aké kroky urobiť s cieľom zvládnuť očakávaný budúcoročný slabý dopyt po rope. Dôvodom je pokračujúca kríza spojená s pandémiou nového koronavírusu, ktorá nedáva veľké šance na výrazné oživenie ekonomiky v roku 2021, a tým aj zotavenie dopytu po komodite.

"Na úrovni OPEC existuje konsenzus...o predĺžení súčasného programu redukcie ťažobných škrtov na úrovni 7,7 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) denne až do konca marca," citovala Attara alžírska štátna tlačová agentúra, na ktorú sa odvolala agentúra Reuters.

Členské štáty OPEC budú v utorok (1. 12.) diskutovať o predĺžení programu s ďalšími veľkými producentmi na čele s Ruskom, ktorí spolu s OPEC tvoria širšie zoskupenie OPEC+.