Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Členské štáty EÚ sa nezhodli ohľadom licencie pre glyfosát

Odber vzorky vody. Ilustračná snímka. Foto: Tomáš Halász/Greenpeace

Komisia navrhla skrátenie licenčného obdobia z desať na päť rokov, ale členské štáty ani vo štvrtok nedosiahli potrebnú kvalifikovanú väčšinu pre tento návrh exekutívy EÚ.

Brusel 9. novembra (TASR) - Členské krajiny Európskej únie sa ani vo štvrtok nedohodli na predĺžení licencie pre herbicíd glyfosát. Slovensko bolo v skupine 14 krajín podporujúcich návrh Európskej komisie obnoviť licenciu na glyfosát na ďalších päť rokov, deväť krajín bolo proti a ďalších päť sa zdržalo.

Podľa nemenovaných diplomatických zdrojov by sa ďalšie zasadnutie Stáleho výboru pre rastliny, zvieratá, potraviny a krmivá malo konať ešte do konca tohto mesiaca a bude to pravdepodobne posledná príležitosť dosiahnuť dohodu pre predĺženie licencie pre glyfosát. Platnosť doterajšej licencie vyprší 15. decembra.

Komisia navrhla skrátenie licenčného obdobia z desať na päť rokov, ale členské štáty ani vo štvrtok nedosiahli potrebnú kvalifikovanú väčšinu pre tento návrh exekutívy EÚ.

"Je to dobrá správa pre naše zdravie a životné prostredie," uviedla luxemburská ministerka pre životné prostredie Carole Dieschbourgová na svojom účte na Twitteri. Proti obnoveniu a predĺženiu licencie pre glyfosát hlasovali Belgicko, Cyprus, Francúzsko, Grécko, Chorvátsko, Luxembursko, Malta, Rakúsko a Taliansko. Päť krajín sa zdržalo: Bulharsko, Nemecko, Poľsko, Portugalsko a Rumunsko.

Za ďalšie používanie herbicídu, ktorý podľa stanoviska Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) môže mať karcinogénne účinky, boli Česká republika, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Holandsko, Írsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Slovensko, Slovinsko, Spojené kráľovstvo a Švédsko.

Európsky parlament (EP) v októbri prijal nezáväznú rezolúciu požadujúcu úplný zákaz používania glyfosátu do konca roku 2022.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker v stredu uviedol, že ak sa členské krajiny EÚ v tejto otázke nedohodnú, exekutíva poslúchne stanovisko europarlamentu, ktoré je "hlasom občanov", čo znamená predĺženie licencie pre glyfosát na maximum päť rokov, do konca roku 2022.