Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Štáty EÚ schválili text nariadenia o fondoch peňažného trhu

Peter Kažimír Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa slovenského ministra financií Petra Kažimíra toto nariadenie prispeje k finančnej stabilite Európskej únie. Ide o míľnik v regulácii v oblasti tieňového bankovníctva.

Brusel 7. decembra (TASR) – Predstavitelia členských štátov dnes po viac ako troch rokoch rokovaní schválili konečné znenie nariadenia o fondoch peňažného trhu (FPT). Podľa slovenského ministra financií Petra Kažimíra toto nariadenie prispeje k finančnej stabilite Európskej únie (EÚ).

"Ide o míľnik v regulácii v oblasti tieňového bankovníctva, ktorý by mal výrazne posilniť finančnú stabilitu v EÚ," vyhlásil na margo navrhovanej legislatívy Kažimír. Prielom v rokovaniach, ktoré trvajú od roku 2013, sa podaril vďaka intenzívnym rokovaniam na politickej aj technickej úrovni, ktoré iniciovalo Slovensko z pozície štátu predsedajúceho Rade EÚ.

FPT sú podielové alebo investičné fondy, ktoré investujú do krátkodobých finančných nástrojov. Pre firmy sú dôležitým zdrojom krátkodobého financovania, investorom zas ponúkajú efektívnu alternatívu k termínovaným účtom.

Hlavným cieľom navrhovanej legislatívy je zvýšiť schopnosť fondov odolávať tlakom spojeným s vyplácaním výnosov v stresových trhových podmienkach tak, aby neboli ohrozené investície vkladateľov. Nariadenie ukladá FPT povinnosť investovať do kvalitných a bezpečných aktív, sprísňuje požiadavky na zverejňovanie informácií o portfóliu, obmedzuje závislosť týchto fondov od externých ratingových agentúr a prináša preventívne mechanizmy na zabezpečenie dostatočnej likvidity a lepšie riadenie rizík.