Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Ekonomika

Členské štáty IEA sa dohodli na ďalšom uvoľnení ropných rezerv

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Je to už druhá dohoda o uvoľnení strategických rezerv zo strany IEA v priebehu mesiaca.

Tokio 1. apríla (TASR) - Členské štáty Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA) sa v piatok dohodli na ďalšom koordinovanom uvoľnení ropných rezerv. Cieľom je upokojiť trhy po otrasoch spôsobených útokom Ruska na Ukrajinu a následnými sankciami voči Moskve. O dohode informovalo po mimoriadnom zasadnutí štátov IEA japonské ministerstvo hospodárstva iba deň po tom, ako Spojené štáty oznámili rekordné uvoľnenie ropy zo svojich strategických rezerv. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Je to už druhá dohoda o uvoľnení strategických rezerv zo strany IEA v priebehu mesiaca. Ako však povedal po skončení schôdzky členských štátov organizácie Hidečika Koizumi, riaditeľ divízie medzinárodných vzťahov japonského ministerstva hospodárstva, obchodu a priemyslu, zatiaľ sa nedohodli na objeme rezerv ani termíne ich uvoľnenia.

"O podrobnostiach bude sekretariát IEA rokovať s jednotlivými krajinami," povedal Koizumi. Zároveň dodal, že na detailoch by sa mohli dohodnúť "niekedy v priebehu budúceho týždňa".