Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
< sekcia Ekonomika

ČNB nezmenila nastavenie menovej politiky

Foto: moneymag.cz

ČNB sa zaviazala udržiavať kurz českej koruny voči euru v blízkosti úrovne 27 CZK/EUR.

Praha 26. júna (TASR) - Česká národná banka (ČNB) nezmenila úrokové sadzby ani strop pre posilnenie domácej meny.

A to ani napriek tomu, že aktuálne údaje signalizujú pokračujúce oživovanie ekonomiky a postupný nárast inflačných tlakov. Informovali o tom agentúra RTTNews a portál Patria Online.

Banková rada ČNB sa na svojom dnešnom rokovaní rozhodla ponechať úrokové sadzby na doterajšej úrovni, čo bolo v súlade s očakávaniami trhu. Dvojtýždňová repo sadzba zostala na 0,05 % už trinásty mesiac po sebe. Diskontná sadzba zostáva na úrovni 0,05 % a lombardná sadzba na 0,25 %.

Banka tiež bude naďalej používať devízový kurz ako nástroj uvoľňovanie menových podmienok a potvrdila, že v prípade potreby bude intervenovať na devízovom trhu. ČNB sa zaviazala udržiavať kurz českej koruny voči euru v blízkosti úrovne 27 CZK/EUR.

Banková rada ČNB zopakovala, že uvedený kurzový záväzok považuje za jednostranný. ČNB bude intervenciami na devízovom trhu, to znamená predajom korún a nákupom cudzích mien, brániť prílišnému posilneniu českej koruny pod úroveň 27 CZK/EUR. Naopak, v prípade oslabenia nad 27 CZK/EUR nebude banka zasahovať a ponechá kurz, aby sa pohyboval podľa vývoja ponuky a dopytu na devízovom trhu.