Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

ČNB: Ukončenie devízových intervencií bude ťažšie než ich zavedenie

Ilustračné foto. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Politiku slabej koruny zvolila ČNB v roku 2013, keď sa ČR ocitla v najdlhšom období útlmu od rozdelenia federácie. Banka odvtedy drží kurz na asi 27 Kč za euro zámerným predávaním na devízovom trhu.

Praha 26. augusta (TASR) - Umelé oslabovanie českej koruny, ktorým sa Česká národná banka (ČNB) už takmer tri roky snaží pomáhať domácej ekonomike, by sa malo skončiť v lete budúceho roka. Centrálni bankári však už teraz hľadajú cestu, ako z takzvaných intervencií proti korune vystúpiť tak, aby to nespôsobilo výkyvy kurzu a nepoškodilo vývozcov. Podľa nového člena bankovej rady Tomáša Nidetzkého to bude jedna z najťažších úloh, ktoré bankárov čakajú. Informoval o tom server iHNED.cz.

"Spracované sú rôzne scenáre a ich dôsledky. Nemyslím si, že len niektorý z nich je ten správny a že dôsledky, ktoré exit môže mať, sú jasne predvídateľné," povedal Nidetzký pre HN v prvom rozhovore pre médiá od júlového nástupu do funkcie.

Politiku slabej koruny zvolila česká centrálna banka v novembri 2013, keď sa Česko ocitlo v najdlhšom období hospodárskeho útlmu od rozdelenia federácie. Banka odvtedy drží českú menu v blízkosti 27 Kč za euro tým, že ju zámerne predáva na devízovom trhu. V boji proti silnej korune ČNB za takmer tri roky nakúpila už 22,6 miliardy eur.

V súčasnosti ČNB predpokladá, že obdobie slabej koruny ukončí zhruba v polovici budúceho roka, keď bude miera inflácie na úrovni 2 %, o čo sa banka snaží. Nový guvernér ČNB Jiří Rusnok po júlovom nástupe do funkcie uviedol, že ideálnym scenárom je jednorazové ukončenie intervencií s tým, že v prípade potreby by banka znovu zabránila prudkému posilňovaniu alebo oslabovaniu kurzu. Ďalším variantom, ale menej pravdepodobným, je postupné znižovanie intervenčnej hranice zo súčasných 27 Kč za euro.

Na dôležitosť správneho načasovania poukazujú aj ekonómovia. Ako uviedol analytik Českej sporiteľne Jiří Polanský, zlé načasovanie ukončenia intervencií by poškodilo export a zvýšilo nezamestnanosť. Navyše, banka by mohla prísť o dôveryhodnosť. "Podľa nás ČNB ukončí politiku intervencií neočakávane. Inak by len zbytočne pozvala do Česka ďalší kapitál, čo nie je v jej záujme, pretože by znovu musela výrazne intervenovať," myslí si Polanský.

Podľa Nidetzkého je nutné, aby banka intervenčný režim opustila vo chvíli, keď si bude istá, že nebude musieť krátko na to použiť nejaké iné opatrenia, aj keď len krátkodobo. "Z praxe mám skúsenosť, že je jednoduchšie veci zavádzať, než rušiť. Rozvod je tiež ťažší než svadba," dodal Nidetzký.