Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

ČNB zakázala ruskej ERB Bank poskytovať úvery a prijímať vklady

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V Českej republike má ruská banka pobočky v Prahe a Karlových Varoch.

Praha 9. marca (TASR) - Česká národná banka (ČNB) zakázala banke s ruským kapitálom ERB Bank poskytovať úvery a prijímať vklady od verejnosti. Na webe centrálnej banky to dnes oznámil jej hovorca Tomáš Zimmermann. Informoval o tom server iDNES.cz.

"ČNB ako výkonný orgán dohľadu nad finančným trhom po dôkladnom posúdení vyhodnotila situáciu v ERB Bank a rozhodla sa vydať predbežné opatrenia a dočasne upraviť pravidlá na fungovanie banky tak, aby v priebehu správneho konania nedochádzalo k nevratným stratám v prípade zhoršenia jej finančnej situácie," uviedol na webe centrálnej banky jej hovorca.

ERB Bank sa zameriava najmä na financovanie českého exportu do Ruska, ale poskytuje aj bežné bankové služby. ČNB udelila licenciu ERB Bank, predtým známej pod názvom Európsko-ruská banka, v roku 2008. Banke tak dala oprávnenie operovať po celej Európskej únii. Išlo o prvý ruský finančný ústav, ktorý od rozpadu bývalého Sovietskeho zväzu získal novú licenciu v krajine Európskej únie. V Českej republike má ruská banka pobočky v Prahe a Karlových Varoch.

Podľa denníka Mladá fronta DNES mali klienti v Českej republike v banke v roku 2014 uložených celkovo 4,6 miliardy Kč (170,07 milióna eur) a banka v rovnakom roku hospodárila so stratou 63 miliónov Kč.

(1 EUR = 27,047 CZK)