Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Colliers International: Očakávania o eure boli o príchode investícií

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na opačnej strane to boli podľa neho obavy zamestnávateľov z rastu nominálnych miezd a komodít tzv. zaokrúhľovaním, a tým znižovaním konkurencieschopnosti na domácom, ale aj zahraničnom trhu.

Bratislava 18. júna (TASR) - Očakávania v súvislosti so zavedením meny euro boli najmä finančného charakteru, išlo o elimináciu kurzových rozdielov a výkyvov na finančných trhoch, rovnako aj o príchod nových investícií a nových zákazníkov. Uviedol to pre TASR riaditeľ divízie prenájmu priemyselných a logistických priestorov Tomáš Horváth z poradenskej spoločnosti Colliers International k 10. výročiu schválenia vstupu SR do eurozóny Radou Európskej únie.

Na opačnej strane to boli podľa neho obavy zamestnávateľov z rastu nominálnych miezd a komodít tzv. zaokrúhľovaním, a tým znižovaním konkurencieschopnosti na domácom, ale aj zahraničnom trhu. "Pred 10 rokmi znamenalo zavedenie eura pre Slovensko jednoznačnú konkurenčnú výhodu, nakoľko ho posúvalo vyššie v hodnotení potenciálnych investorov najmä z pohľadu ekonomickej stability a vyššej transparentnosti krajiny," konštatoval Horváth. Okrem iného však vtedy Slovensko ponúkalo aj dostatok lacnej pracovnej sily.

V súčasnosti z pohľadu investorov viac rozhoduje dostatok pracovnej sily, infraštruktúra a pripravenosť pozemkov, priblížil situáciu v súčasnosti. "Z tohto pohľadu Slovensko už nemá navrch v porovnaní s ostatnými krajinami Vyšehradskej štvorky. Momentálne taktiež nepriaznivo rezonuje možný odchod Talianska z eurozóny a tým pádom jej rozpad," uzavrel.