Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Colné laboratórium preskúmalo za 22 rokov takmer 200.000 vzoriek

Z ukážky prác Colného laboratória Finančného riaditeľstva (FR) SR a predstavenie jeho činnosti v prvom polroku 2015, v Bratislave 18. augusta 2015. Na snímke riaditeľ Colného laboratória Finančného riaditeľstva (FR) SR Ladislav Bistrický pri analýze vzoriek alkoholu. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Ako dnes informoval jeho riaditeľ Ladislav Bistrický, colné laboratórium zabezpečuje expertíznu činnosť pre odborné útvary a pracoviská finančnej správy.

Bratislava 18. augusta (TASR) – Colné laboratórium na Slovensku už vyše 22 rokov napomáha finančnej správe k odhaľovaniu nelegálneho alkoholu či tabaku. Za ten čas spracovalo približne 105.000 žiadostí o analýzu a má za sebou takmer 200.000 skúmaných vzoriek. Za prvých šesť mesiacov tohto roka dosiahol počet vzoriek už 80 % ročného priemeru.


KONTROLUJU LIEH AJ ROPU by terazmedia

Ako dnes informoval jeho riaditeľ Ladislav Bistrický, colné laboratórium zabezpečuje expertíznu činnosť pre odborné útvary a pracoviská finančnej správy. Jej nosnú časť vykonáva na vzorkách tovarov podliehajúcich spotrebnej dani.



"Hlavná činnosť je správa spotrebnej dane, teda analýzy pre správcov dane. Či už ide o minerálne oleje, lieh, víno, pivo, tabakové výrobky, kontrolné známky, to je gro," uviedol na tlačovej konferencii v Bratislave s tým, že laboratórium nerobí analýzu drog. Venuje sa napríklad aj komoditám ako sirupy, cukor, čaje, ocot, textil, plasty a kovy.

Okrem toho sa laboratórium vyjadruje k tarifnému zatriedeniu tovarov, z ktorých boli zaslané vzorky, a tiež zabezpečuje logistiku a komunikáciu so zadávateľmi, v absolútnej väčšine prípadov colnými úradmi.

Colné laboratórium ďalej vykonáva expertíznu činnosť pre potreby správneho vymerania výšky spotrebných daní, správneho zatriedenia tovarov v rámci colného konania, overenia uvádzaných parametrov v rámci colného a daňového preverovania a vypracováva názory a komentáre k výsledkom skúmania.

Tento rok prijalo laboratórium od januára do júla 3437 žiadostí o preskúmanie vzoriek tovarov s celkovým počtom 6289 kusov. Až takmer polovica vzoriek (46,5 %) bola označená ako kontrolné známky. Nasledujú vzorky liehu, piva a vína (19,6 %), ostatných komodít vrátane potravín, textilu, plastov či kovov (18,6 %), minerálneho oleja (11,2 %) a najmenšie zastúpenie majú vzorky tabaku a tabakových výrobkov (4,1 %).

Z celkového počtu 78 skúšobných metód, v rámci ktorých sa meria 155 parametrov, má colné laboratórium aktuálne akreditovaných 18 skúšobných metód a postupov. Bistrický predpokladá, že najneskôr v roku 2019 by mohli colníci využívať mobilné laboratórium, ktoré by vzorky overovalo priamo v teréne.