Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Bratislavskí colníci zadržali na pošte kabelku z pytóna

Na snímke zadržaná kabelka z pytóna. Foto: TASR/FS

Kabelku si objednal Slovák z internetového obchodu z Ameriky.

Bratislava 7. júla (TASR) - Slovák si objednal z internetového obchodu z Ameriky kabelku z pytóna za 2395 USD (1859 EUR). Nevedel však predložiť povolenie na dovoz takéhoto exemplára, bratislavskí colníci preto kabelku na pošte zadržali.

"Objednávateľovi hrozí peňažná pokuta aj prepadnutie tovaru v prospech štátu," uviedla hovorkyňa Finančnej správy SR Patrícia Macíková. Kabelka bola vyrobená z plastových flitrov a z kože hada, konkrétne pytóna mriežkovaného. Spoločenská hodnota jedného exemplára takéhoto hada Štátna ochrana prírody SR vyčíslila na 160 eur.

V súčasnosti je pritom obchod s viac ako 900 druhmi živočíchov a rastlín úplne zakázaný. Vyše 33.000 druhov je pod kontrolou Dohovoru o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín, ktorý bol podpísaný v roku 1973 vo Washingtone.

Medzi takéto ohrozené druhy patria napríklad opice, mačkovité šelmy, papagáje, dravce alebo jašterice a orchidey. "Veľkú úlohu zohrávajú v nelegálnom obchode aj výrobky z ohrozených živočíchov, napríklad sošky, šperky zo slonoviny, dažďové palice z kaktusov či šatky z vlny tibetskej antilopy," uviedla Macíková, ale tiež aj náramky z pancierov korytnačiek, náhrdelníky z koralov, topánky a kabelky alebo opasky z krokodílej a hadej kože. Zároveň aj kožušiny z mačkovitých šeliem či výrobky z tradičnej čínskej medicíny. Môžu totiž obsahovať časti tiel ohrozených druhov živočíchov a rastlín, napríklad nosorožca, kobry, tigra a ženšenu.

Na snímke zadržaná kabelka z pytóna.
Foto: TASR/FS