Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Colníci odhalili počas sviatkov prípady nelegálneho predaja liehu

Ilustračná snímka Foto: FOTO TASR - Colný úrad Žilina

Služby pestovateľských páleníc využíva približne pol milióna Slovákov.

Nitra 27. decembra (TASR) – Nitrianski colníci zaznamenali v priebehu tohto roka viaceré prípady ponuky predaja liehu vyrobeného v pestovateľskej pálenici. Ako upozornil hovorca Colného úradu Nitra Stanislav Pacher, takýto lieh je podľa zákona určený výhradne pre osobnú spotrebu pestovateľa a nesmie sa ďalej predávať.

Podľa jeho slov nitrianski colníci v rámci bežnej kontrolnej činnosti v priebehu tohto roka zistili viaceré prípady, keď bol lieh vyrobený v pestovateľskej pálenici ovocia predmetom ďalšieho predaja alebo iného uvádzania na trh. „Len v predvianočnom období bolo zaznamenaných sedem takýchto prípadov,“ pripomenul Pacher.

Pestovateľovi ovocia umožňuje zákon vypáliť za jedno výrobné obdobie od 1. júla do 30. júna nasledujúceho roka 43 litrov 100-percentného alkoholu s využitím polovičnej sadzby spotrebnej dane z liehu. „Jednou z podmienok možnosti uplatnenia tohto finančného zvýhodnenia pre drobných pestovateľov je práve to, že takýto lieh je určený iba pre potreby pestovateľa a jeho domácnosti a nesmie byť ponúkaný na ďalší predaj,“ skonštatoval Pacher.

Služby pestovateľských páleníc využíva približne pol milióna Slovákov. Colný úrad Nitra v súčasnosti eviduje 39 pestovateľských páleníc, v ktorých bolo počas posledného výrobného obdobia vyrobených viac ako 165.000 litrov 100-percentného alkoholu.

„Aj z toho dôvodu apelujeme na pestovateľov ovocia, ktorí využívajú služby pestovateľských páleníc, na dodržiavanie ustanovenia zákona o spotrebnej dani z liehu. V prípade jeho porušenia môže totiž colný úrad porušiteľovi uložiť pokutu vo výške dane vypočítanej ako súčin základnej sadzby dane a množstva liehu ponúkaného na predaj. Najnižšia pokuta za nelegálne nakladanie s liehom je 332 eur. Úlohou sankcií je nielen finančne postihovať porušovanie zákona, ale aj preventívne obmedzovať priestor pre možné daňové úniky,“
dodal Pacher.