Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

Colníci zaistili na košickom letisku alkohol, upozorňujú na predpisy

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Košické letisko zaznamenalo počas minulého roka rekordne vysoký počet pasažierov. Príslušníci finančnej správy tam počas letnej sezóny zaznamenali necelú stovku záchytov.

Košice 9. apríla (TASR) - Spotrebiteľské balenia whisky a vodky bez slovenskej kontrolnej známky zaistili na košickom letisku príslušníci finančnej správy colného úradu (CÚ). Dôvodom bolo nedodržanie množstevného limitu na tovar dovážaného cestujúcim z tretej krajiny v osobnej batožine podľa európskych a slovenských predpisov. Informovala o tom v utorok hovorkyňa CÚ Košice Katarína Daňková.

Slovenský občan si po prílete z Londýna na colné územie EÚ vybral zelený pruh "nič na preclenie". "Takýto prechod cez zelený pruh sa považuje za colné vyhlásenie, pri ktorom cestujúci deklaruje, že má pri sebe tovar podliehajúci colnému dohľadu, avšak s nárokom na oslobodenie od dovozného cla. Následnou kontrolou obsahu príručnej batožiny príslušníci finančnej správy zistili, že sa v nej nachádzajú viaceré spotrebiteľské balenia liehu, ktoré prekračujú povolené množstvá," uviedla Daňková.

Cestujúci sa tak v dôsledku svojho protiprávneho konania dopustil, či už vedome alebo nevedome, colného priestupku nezákonného dovozu tovaru. "V obdobných prípadoch uložili ozbrojení príslušníci finančnej správy z košického letiska v minulom roku v blokovom konaní pokuty v celkovej výške viac ako 5000 eur," dodala hovorkyňa.

Cestujúci leteckou dopravou má povolený a od dovozných platieb oslobodený dovoz jedného litra alkoholu a alkoholického nápoja s obsahom alkoholu viac ako 22 percent, dva litre s obsahom alkoholu menej ako 22 percent, štyri litre tichého vína a 16 litrov piva. Oslobodenie od dane sa neuplatní pri osobe mladšej ako 17 rokov.

Košické letisko zaznamenalo počas minulého roka rekordne vysoký počet pasažierov. Príslušníci finančnej správy tam počas letnej sezóny zaznamenali necelú stovku záchytov. Zaistili takmer 43.000 kusov cigariet a 25 litrov alkoholu dovezených z tretích krajín, najčastejšie z Turecka a Egypta. Zaistený tovar nespĺňal zákonom stanovené limity na oslobodenie od dane z pridanej hodnoty, spotrebnej dane a na oslobodenie od cla.