Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

Colníci zaistili takmer 500 pravdepodobne falošných drevených paliet

Nitrianski colníci sa rozhodli pomôcť sociálne slabším rodinám, deťom v detskom domove a obyvateľom domova sociálnych služieb. Počas dnešného dňa bezodplatne odovzdali 842 kusov drevených paliet trom charitatívnym organizáciám v Nitrianskom kraji. Palety sú určené na vykurovanie priestorov, v ktorých tieto organizácie poskytujú sociálne služby. Na snímke vykládka paliet ľuďom bez domova a sociálne odkázaným osobám v Šuranoch 3. decembra 2015. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Palety mali znaky napodobeniny originálu ochrannej známky EUR.

Ilava 25. januára (TASR) - Takmer 500 plochých drevených paliet, ktoré boli určené na prepravu a uskladnenie, zaistil koncom roka 2016 pri kontrole v prevádzkach v okrese Ilava Colný úrad (CÚ) Trenčín v spolupráci s inšpekčným orgánom Slovenskej železničnej kontroly so sídlom v Palárikove. Palety vykazovali znaky napodobeniny originálu ochrannej známky EUR, informovala dnes TASR hovorkyňa CÚ Trenčín Renáta Peťovská.

"Vykonanou kontrolou vzniklo podozrenie, že ide o falzifikáty prepravných drevených paliet, preto ich colníci zaistili. V jednom prípade to bolo priamo u ich výrobcu, v druhom u odberateľa týchto paliet," uviedla Peťovská. V nasledujúcom konaní podľa nej majiteľ ochrannej známky i držitelia paliet súhlasili so zničením tovaru, tým boli splnené zákonné podmienky na jeho zničenie, pri ktorom vzniklo podozrenie z porušovania práv duševného vlastníctva.

"Skutočnosť, že drevené palety sa falšujú, nie je ojedinelá. Finančná správa zaistila v minulosti stovky takýchto paliet, nie však v trenčianskom regióne. Materiál, drevo a spojovacie prvky, technológia výroby či spôsob uskladňovania pri falzifikátoch nespĺňajú presne stanovené parametre určené normou," ozrejmila hovorkyňa CÚ Trenčín. Podľa nej tak nie je možné garantovať vlastnosti originálov drevených EUR paliet, najmä z pohľadu ich nosnosti a bezpečnosti.

Príslušný zákon okrem zničenia takéhoto tovaru pripúšťa i iné nakladanie s ním a ak to charakter a povaha tovaru umožňuje, je možné ho následne bezodplatne darovať na humanitárne účely po splnení všetkých zákonných podmienok. "Základnou podmienkou však je, aby tieto falzifikáty paliet neboli používané na prepravu alebo uskladnenie tovaru. V tomto konkrétnom prípade po odstránení vypálených ochranných znakov pripadá do úvahy použitie paliet ako paliva alebo v rámci pracovnej terapie na výrobu, napríklad záhradného nábytku. O ďalšom nakladaní s tovarom bude colný úrad verejnosť informovať," uzavrela Peťovská.