Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Colný úrad Nitra zavádza obojsmernú elektronickú komunikáciu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ukončí sa tým proces zavádzania tejto služby, ktorý sa začal v roku 2014 spustením jednosmernej komunikácie, ktorá až doteraz prebiehala iba od daňových subjektov voči colnému úradu.

Nitra 10. januára (TASR) – Colný úrad Nitra spúšťa od pondelka 11. januára obojsmernú elektronickú komunikáciu s daňovými subjektmi v oblasti spotrebných daní. Ukončí sa tým proces zavádzania tejto služby, ktorý sa začal v roku 2014 spustením jednosmernej komunikácie, ktorá až doteraz prebiehala iba od daňových subjektov voči colnému úradu.

„Zavedením obojstrannej elektronickej komunikácie sa výrazne zvýši komfort daňových subjektov pri plnení ich daňových povinností. Podnikateľom, daňovým poradcom, advokátom a zástupcom daňových subjektov, ktorí sú platiteľmi DPH a musia s finančnou správou komunikovať povinne elektronicky, budú všetky dokumenty doručované colným úradom už len v elektronickej forme,“ informoval hovorca Colného úradu Nitra Stanislav Pacher.

Ako pripomenul, s obojsmernou elektronickou komunikáciou daňovníka a colného úradu súvisí aj vytvorenie osobnej schránky a osobného účtu daňovníka. Všetky prijímané a odosielané dokumenty budú evidované v elektronickej forme a následne sprístupnené v spise daňového subjektu v rámci osobnej internetovej zóny na portáli finančnej správy (FS).

„V súvislosti s týmito zmenami upozorňujeme daňové subjekty, aby si preverili, či nimi určené osoby na prácu na portáli FS majú splnomocnenie aj na prijímanie dokumentov. V prípade, že takéto oprávnenie nemá v spoločnosti nikto, nebude možné prijímať elektronické zásielky doručované colným úradom, čo môže daňovým subjektom spôsobiť množstvo problémov. V prípade, ak ku subjektu nie je autorizovaný žiadny používateľ s neobmedzeným prístupom k službám portálu FS, je nutné zabezpečiť registráciu a autorizáciu oprávnenej osoby,“ vysvetlil Pacher s tým, že viac informácií aj s príručkou a s jednoduchým návodom na využívanie služieb FS je možné nájsť na stránke www.financnasprava.sk v časti Elektronické služby.