Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Colný úrad Prešov zaistil napodobneniny značkového oblečenia a obuvi

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

CÚ upozorňuje, že v takýchto kontrolách bude pokračovať aj naďalej.

Prešov 10. júla (TASR) - Príslušníci finančnej správy zaistili v troch prevádzkach v Prešove napodobneniny značkového oblečenia, obuvi a módnych doplnkov v celkovej hodnote viac ako 6000 eur. TASR o tom informovala hovorkyňa Colného úradu (CÚ) Prešov Katarína Bebčáková.

Počas kontrol zameraných na ochranu práv duševného vlastníctva a ochrany spotrebiteľa zaistili uplynulý týždeň celkovo 663 kusov falzifikátov. Tie u zákazníka mohli vyvolať klamlivý dojem, že ide o kvalitné, značkové tovary svetových výrobcov.

Bebčáková pripomenula, že riziko kupovania falzifikátov je najväčšie práve v súvislosti s jeho vyhotovením a kvalitou spracovania, ktoré môže byť zdraviu nebezpečné. "Napodobeniny oblečenia a obuvi môžu obsahovať množstvo chemických látok, ktoré pri kontakte s ľudskou pokožkou môžu mať aj karcinogénne účinky," vysvetlila.

Predajom, ponukou a skladovaním takéhoto tovaru predajcami dochádza podľa jej slov k porušovaniu práv držiteľov rozhodnutí o prijatí opatrenia na domácom trhu. "V rámci dokazovania pre podozrenie porušovania práv duševného vlastníctva predajcami CÚ požiadal o vyjadrenie oprávnené osoby majiteľov ochranných známok," uviedla.

CÚ upozorňuje, že v takýchto kontrolách bude pokračovať aj naďalej.