Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Colný úrad Žilina zaevidoval minulý rok pri kontrolách 1224 pochybení

Na snímke skener na kontrolu dopravných prostriedkov. Foto: TASR - Roman Hanc

Najčastejšie sa stretli príslušníci finančnej správy s nedodržiavaním predpisov pri cestných kontrolách, keď sa vodiči nevedeli preukázať potrebnými povoleniami.

Žilina 25. januára (TASR) - Žilinskí príslušníci finančnej správy (FS) zistili minulý rok pri kontrolách 1224 pochybení. Podnikatelia, ale aj súkromné osoby sa ich dopustili pri plnení colných, daňových a iných povinností. TASR o tom informovala hovorkyňa Colného úradu (CÚ) Žilina Božena Chríbiková.

Doplnila, že najčastejšie sa stretli príslušníci FS s nedodržiavaním predpisov pri cestných kontrolách, keď sa vodiči nevedeli preukázať potrebnými povoleniami. "Chýbali prepravné povolenia, niektorým osobitná výbava a hasiace prístroje na prepravu nebezpečných vecí. Taxikári jazdili s neoznačeným vozidlom a v siedmich dopravných prostriedkoch sa našli aj drogy," uviedla.

Podotkla, že často sa chyby vyskytli u obchodníkov, pretože nepoužívali elektronickú registračnú pokladnicu alebo e-kasu klient na evidenciu tržieb. "Neodovzdávali kupujúcim pokladničný doklad alebo paragón. Celkovo ich bolo 248. Dostali blokovú pokutu od 100 eur do 660 eur. O sankcii pre ďalších dvoch, ktorí používali pokladnicu nespĺňajúcu požiadavky, sa ešte rozhoduje," priblížila.

Ďalšiu skupinu porušovateľov ustanovení tvorili osoby, ktoré si nezákonne doviezli tovar z tretích krajín alebo neuposlúchli výzvu colníka, prípadne mu bránili pri výkone jeho činnosti. "Viac ako 50 žiadateľov o výrobu destilátu v páleniciach uviedlo v dokladoch nepravdivé údaje a dorubili im spotrebnú daň z liehu. Pri predaji falzifikátov rôzneho druhu tovaru pristihli 26 obchodníkov," uzavrela hovorkyňa CÚ Žilina.