Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Zvolenský závod má ambíciu duálne vzdelávať žiakov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Študenti si môžu vybrať z dvoch študijných odborov - mechanik mechatronik a mechanik strojov a zariadení.

Zvolen 2. februára (TASR) - Zvolenský závod nemeckej spoločnosti Continental, ktorý je s približne 1250 zamestnancami jedným z najväčších zamestnávateľov v Banskobystrickom kraji, sa už od svojho vzniku snaží vťahovať do diania vo firme aj študentov blízkych stredných odborných škôl. Okrem odbornej praxe, ktorú v závode každoročne absolvujú desiatky mladých ľudí, začali v tomto školskom roku aj s duálnym vzdelávaním.

"V duáli máme zatiaľ iba jedného študenta zo Súkromnej strednej odbornej školy technickej v Žiari nad Hronom. V budúcom školskom roku však počítame už s plným chodom a 15 študentmi z našich partnerských škôl v Krupine a Žiari nad Hronom, pričom perspektívne môžeme takto vzdelávať 30 až 40 študentov," povedala pre TASR personálna riaditeľka spoločnosti Kristína Kavická.

Študenti si môžu vybrať z dvoch študijných odborov - mechanik mechatronik a mechanik strojov a zariadení. Už v tomto školskom roku malo nastúpiť na duálne vzdelávanie niekoľko žiakov zo Spojenej školy v Detve, nakoniec však z toho vzišlo. "Legislatíva totiž nie je celkom naklonená tomuto vzdelávaniu, pretože školy musia prehodnocovať úväzky učiteľov, ktorí vyučujú odborné predmety, čo je pre nich nevýhodné," pripomenula Kavická. Študenti z Detvy pritom o tento druh vzdelávania záujem mali.

Riaditeľka v tejto súvislosti vyzdvihla systém duálneho vzdelávania, ktorý funguje v Nemecku, kde podporu získavajú nielen študenti, ale aj inštruktori vo firmách a zabezpečený je aj ďalší ich rast pokračujúcim duálnym vzdelávaním na vysokých školách. "Absolventi tak majú isté miesto vo firme a dlhodobú perspektívu," podotkla a dodala, že zvolenský Continental v tomto smere spolupracuje so Slovensko-nemeckou obchodnou a priemyselnou komorou.

Podľa Eriky Drexlerovej, ktorá je v spoločnosti manažérkou pre vzdelávanie, zatiaľ celá tiaž náboru študentov do tejto formy vzdelávania je na pleciach firmy. "Aj za týmto účelom organizujeme Deň otvorených dverí, na ktorý pozývame výchovných poradcov a zástupcov základných škôl," uviedla s tým, že chcelo by to ale vtiahnuť do diskusie aj rodičov. Tínedžeri totiž väčšinou nevedia, čo práca vo firme s vysoko sofistikovanou výrobou prináša. Až pobyt v závode ich presvedčí o tom, že práca by sa im mohla aj páčiť. Dôkazom toho je fakt, že zo študentov, ktorí vo firme v uplynulých rokoch absolvovali odbornú prax, ostalo trvalo pracovať približne 80 percent.