Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Ekonomika ČR prinúti Českú národnú banku k častejším intervenciám

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Centrálna banka minulý týždeň priznala, že po prvýkrát od novembra 2013, keď 27-korunovú hranicu určila, intervenovala na menovom trhu s cieľom udržať korunu slabou.

Praha 27. júla (TASR) - Rastúca česká ekonomika a pokračujúce problémy eurozóny sú hlavné dôvody, ktoré budú robiť záväzok Českej národnej banky (ČNB), a to držať korunu slabšiu než 27 Kč za euro, čoraz ťažší. Informuje o tom portál E15.

Po tom, čo centrálna banka minulý týždeň priznala, že po prvýkrát od novembra 2013, keď 27-korunovú hranicu určila, intervenovala na menovom trhu s cieľom udržať korunu slabou, si analytici myslia, že ČNB bude musieť zasahovať na trhu proti vlastnej mene oveľa častejšie, a to až do plánovaného konca intervenčného režimu.

"ČNB má zatiaľ vôľu intervenovať a jej možnosti sú prakticky neobmedzené," uviedol Jaromír Šindel, ekonóm Citibank. "Navyše, pokiaľ by bol tlak na posilnenie koruny veľmi silný a vzostup devízových rezerv v blízkom období privysoký, môže sa odhodlať k zavedeniu negatívnych úrokových sadzieb," dodal.

"ČNB má v tejto chvíli dostatok priestoru, aby kurzový záväzok ubránila do jeho plánovaného ukončenia v druhej polovici roku 2016," napísal Petr Krpata z londýnskej pobočky ING. Jej devízové rezervy sú približne na úrovni tretiny hrubého domáceho produktu (HDP). V prípade, že by potrebovala intervenovať tak, aby vyrovnala vývoj koruny s prihliadnutím na kvantitatívne uvoľňovanie Európskej centrálnej banky (ECB) a rast bilancie ECB, podľa Krpatu by ČNB potrebovala do septembra 2016 dosiahnuť, aby jej devízové rezervy predstavovali takmer 50 % českého HDP.