Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Jaroslav Tvrdík razí čínskym investorom cestu do Česka

Jaroslav Tvrdík Foto: TASR/AP

Veľký záujem majú o petrochemický holding Unipetrol, v ktorom má dnes väčšinu poľský PKN Orlen.

Praha 21. marca (TASR) - Šanghajská spoločnosť CEFC, ktorú vlani v septembri priviedol do Prahy jej zástupca Jaroslav Tvrdík, bola v niektorých svojich investičných akvizíciách len čínskym predvojom. Teraz, po polroku, láka za sebou do Českej republiky strategické firmy z Číny, ktorým ponúka podiely v už kúpených spoločnostiach. Informovali o tom české Hospodářské noviny (HN).

"Skončila sa etapa vstupu na trh, začína etapa rozvoja našich aktivít v Európe. CEFC si pre budúcnosť privádza svojich čínskych partnerov, ktorí sledujú podobný záujem. To znamená, investovať do Európy," vraví šéf CEFC Group Europe Jaroslav Tvrdík.

Konkrétne zámery chce oznámiť až za týždeň, počas návštevy čínskeho prezidenta Si Tin-pchinga v Prahe. Napríklad do pivovaru Lobkowicz má vstúpiť pekinský podnik Ershang Group. Mal by získať zhruba 20 % akcií, šanghajskej CEFC by zostalo 70 % a šéfovi pivovaru Zdeňkovi Radilovi zvyšných 10 % akcií. Ershang je štátny podnik a exkluzívny dodávateľ potravín a nápojov do vládnych inštitúcií v Pekingu, takže pivo značky Lobkowicz sa môže čoskoro objaviť na stoloch v prezidentskom paláci.

Ďalším partnerom, ktorého si CEFC privádza, sú šanghajské aerolinky China Eastern. Tie majú vstúpiť do spoločnosti Travel Service, v ktorej má CEFC 50-% podiel. China Eastern už získali od polovice júna povolenie na priamu linku Praha-Šanghaj. Číňania potrebujú Travel Service ako miestneho dopravcu, ktorý bude čínskych turistov rozvážať z Prahy ďalej po strednej Európe. Konkrétne rozdelenie podielov zatiaľ nie je jasné.

A do tretice - pre strojárenské a priemyselné podniky Jaroslav Tvrdík privádza finančnú skupinu Hengfeng Bank. S ňou CEFC vytvorila spoločný fond, v ktorom je pripravených vyše 30 miliárd Kč (1,11 miliardy eur) na investície. Do fondu spadne ako prvá strojárenská firma Žďas, nedávno kúpená CEFC. Číňania teraz skúmajú možnosti investícií do ďalších štyroch významných priemyselných podnikov, ale ich mená zatiaľ taja.

Samotný Tvrdík sa najviac snaží presvedčiť zbrojárskeho biznismana Jaroslava Strnada, aby mu umožnil vstup do dvoch svojich podnikov - opravovne lietadiel Job Air a kopřivnickej Tatry. Ale zatiaľ bez úspechu.

"Tatru predávať ani nikam presúvať rozhodne nebudeme. Aj prevzatie Job Airu po konkurze si riadime sami,"
povedal Petr Rusek, Strnadova pravá ruka a šéf predstavenstva Tatry.

Nejasné zostáva, prečo strategickí záujemcovia z Činy nekúpili české podniky priamo, a prečo musel ako predvoj vyraziť Jaroslav Tvrdík. Odpovedí môže byť viac, ale hlavné je, že CEFC vždy mala výhodu v bezkonkurenčnom politickom krytí. Tvrdík je poradcom českého premiéra Bohuslava Sobotku pre Čínu, a z najvyššieho šéfa CEFC Jie Ťien-minga dokonca dokázal urobiť poradcu prezidenta Miloša Zemana.

CEFC však nechce iba predávať získané podiely v českých firmách, ale chce sa viac sústrediť na hlavné časti svojho podnikania, ktorými sú financie a energetika. Aj preto kupuje polovicu J&T Finance Group. Zároveň predložila Američanom ponuku na kúpu českej GE Money, ktorá je na predaj.

Čo sa týka energetiky, šanghajskí investori zakladajú v Česku novú spoločnosť s názvom CEFC Energy, v ktorej budú mat 51 % akcií a partnerská J&T Finance 49 %. Veľký záujem majú o petrochemický holding Unipetrol, v ktorom má dnes väčšinu poľský PKN Orlen. Druhým najväčším vlastníkom s 23,7 % akcií je práve J&T, ktorá sa už v minulosti neúspešne snažila od Poliakov Unipetrol kúpiť.

(1 EUR = 27,035 CZK)