Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Kvôli prasacieho moru vyhlásia v Zlínskom kraji mimoriadny stav

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Český minister Jurečka v piatok na svojom twitterovom účte uviedol, že po rokovaní s odborníkmi som požiadal hajtmana Zlínskeho kraja, aby vyhlásil mimoriadny stav.

Zlín 29. júla (TASR) - Hajtman českého Zlínskeho kraja Jiří Čunek vyhlási v pondelok na žiadosť ministra poľnohospodárstva Mariana Jurečku kvôli africkému moru prasiat mimoriadny stav, informoval spravodajský kanál verejnoprávnej Českej televízie ČT24.

Minister Jurečka v piatok na svojom twitterovom účte uviedol, že "po dnešnom rokovaní s odborníkmi som požiadal hajtmana Zlínskeho kraja, aby vyhlásil mimoriadny stav, aby sme mohli zamorené územie lepšie chrániť".

Podľa neho sa zvažuje aj zákaz vstupu na dotknuté územie. Lokalita, ktorá je veľká zhruba 20 štvorcových kilometrov, bude oplotená elektrickým ohradníkom.

Hajtman zo zákona môže vyhlásiť na území celého kraja alebo jeho časti stav nebezpečenstva, a to maximálne na 30 dní. S prípadným predĺžením by už musela súhlasiť aj vláda.

"Momentálne o veci rokujem so zástupcami ministerstva poľnohospodárstva, veterinármi a ďalšími ľuďmi v Prahe. Potrebujem vedieť všetky podrobnosti," povedal Čunek.

V podobných prípadoch, ak nejde o ohrozenie života ani zdravia ľudí, by však podľa neho mala o vyhlásení mimoriadneho stavu rozhodovať vláda, nie kraj.

"Vláda ale údajne zasadá až 21. augusta. Ak sa nevie zísť kvôli tak vážnej veci, tak to urobíme my," dodal Čunek.

Štátna veterinárna správa eviduje k dnešku 113 nájdených uhynutých divokých prasiat. Testy zatiaľ preukázali vírus u 67 kusov.