Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

ČR pomôže Číne s miliardovým investičným fondom, bude pre európsky trh

Archívna snímka, Čínsky premiér Li Kche-čchiang (vpravo) víta českého premiéra Bohuslava Sobotku na stretnutí v Pekingu 17. júna 2016. Foto: TASR/AP

Podľa českých vládnych úradníkov o fond je medzi investormi skutočne záujem, ale odmietli prezradiť o koho ide.

Praha 7. novembra (TASR) - Spoločné projekty Číny a krajín strednej a východnej Európy (KSVE) bude financovať nový investičný fond. Oznámil to cez víkend v lotyšskej Rige čínsky premiér Li Kche-čchiang. Informoval o tom na svojej internetovej stránke český denník Mladá fronta Dnes.

Do spoločnosti SINO-CEEF Holding bude zapojená Čína, Česká republika, Poľsko a Lotyšsko, vyhlásil po zasadnutí premiérov krajín takzvanej platformy 16 + 1, ktorá združuje 16 stredo- a východoeurópskych postkomunistických štátov od Balkánu po strednú Európu spolupracujúcich s Čínou. Jej súčasťou je aj Česko. Bližšie podrobnosti premiér Li ani nikto z ďalších predstaviteľov neuviedol.

Ide o projekt, na ktorom pracuje štátna čínska banka Industrial and Commercial Bank of China, ktorá je najväčšou bankou v tejto ázijskej krajine aj na svete. Do fondu chce vložiť jednu miliardu eur, uviedla tento rok v lete agentúra Reuters. Číňania s týmto plánom prišli už vlani.

"Investičný fond postupne vznikne, ale Česká republika sa na tom nebude podieľať tým, že by sme do toho dávali štátne peniaze," vyhlásil český premiér Bohuslav Sobotka, ktorý sa rokovaní v Rige zúčastnil. "Je ale možné, že niektoré súkromné firmy z Česka sa budú podieľať na financovaní tohto fondu a budú sa potom podieľať na rozhodovaní o tom, aké projekty budú z fondu podporené. Iniciatívu nechávame na súkromných investoroch."

Či budú Lotyšsko a Poľsko postupovať podobne, nie je jasné. Fond má investovať do projektov v strednej a východnej Európe.

Podľa českých vládnych úradníkov o fond je medzi investormi skutočne záujem, ale odmietli prezradiť o koho ide.

Česká republika sa zároveň zaviazala v pláne vzájomnej česko-čínskej spolupráce, ktorý bol v Rige podpísaný, že bude fondu pomáhať vyhľadávať vhodné investičné príležitosti a podporovať jeho činnosť "inými spôsobmi podľa potreby".

Platforma 16 + 1, ktorej projekty má fond podporovať, je od roku 2012 oficiálne spoločnou iniciatívou Číny a KSVE na posilnenie spolupráce s Pekingom. Na európskej strane združuje nesúrodé krajiny, ako sú Česko, Poľsko, ale aj Albánsko alebo Bosna a Hercegovina. Číne to má uľahčiť spoluprácu s menšími postkomunistickými krajinami, a ušetriť tak čas a peniaze, ktoré by boli inak venované na dvojstranné rokovania.

Iniciatíva ale zároveň vzbudzuje obavy, že jej prostredníctvom chce Peking obísť Európsku úniu (EÚ) ako celok, posilniť svoj vplyv a lepšie preniknúť na spoločný európsky trh a rozšíriť svoj vplyv. Čínsky premiér Li sa preto v Rige snažil tieto obavy rozptýliť zdôrazňovaním toho, že iniciatíva musí zodpovedať všetkým pravidlám EÚ.