Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

ČR sa môže stať 5. najväčším producentom lítia na svete

Na ilustračnej foto lítiová batéria. Foto: TASR/AP

Najnovšie výskumy však odhalili najväčšie ložiská lítia v Európe. Vedúci odboru nerastných surovín Českej geologickej služby Jaromír Starý odhaduje zásoby lítia na 1,2 až 1,4 milióna metrických ton.


Cínovec 8. apríla (TASR) - Globálny rast dopytu po lítiu, ktoré je kľúčovým komponentom pre výrobu batérií, vedie k oživeniu stáročných tradícií v českých Krušných horách. Dopyt po tomto ľahkom kove by sa v priebehu nasledujúceho desaťročia mal zvýšiť trojnásobne. Dôvodom je čoraz väčšie zameranie veľkých automobiliek na elektromobily. Investičná banka Goldman Sachs označila lítium za "novodobý benzín", ktorý bude ropou budúcnosti.

Tento potenciálny rast dopytu po lítiu má už teraz veľký vplyv na malú českú dedinku Cínovec, kde sa cín a volfrám ťažili už v roku 1378. Bane boli zatvorené v roku 1991, keďže po kolapse komunizmu prestali byť ekonomicky udržateľné. Najnovšie výskumy však odhalili najväčšie ložiská lítia v Európe. Vedúci odboru nerastných surovín Českej geologickej služby Jaromír Starý odhaduje zásoby lítia na 1,2 až 1,4 milióna metrických ton. Jediné podobné európske ložisko sa nachádza v Srbsku s odhadovými zásobami milióna ton. České ložisko čiastočne zasahuje aj do Nemecka, kde ho skúma kanadská spoločnosť Bacanora.

Austrálska spoločnosť European Metals Holdings (EMH) má exkluzívnu licenciu na prieskum náleziska a právo požiadať o ťažbu od roka 2014, keď kúpila českú firmu Geomet. Práve Geomet ako prvý potvrdil prítomnosť lítia. "Môžete mať veľkolepé nápady, no potrebujete peniaze, aby sa uskutočnili," tvrdí Otto Janout, prospektor a jeden zo štyroch zakladateľov Geometu.

Výkonný riaditeľ EMH Keith Coughlan v nadchádzajúcich rokoch plánuje otvoriť baňu v Cínovci, ročne by sa tu malo vyprodukovať vyše 20.000 metrických ton uhličitanu lítneho, z ktorých sa vyrobí približne 3800 ton lítia. Česko by sa tak okamžite zaradilo medzi päť najväčších producentov lítia na svete.

Podľa americkej Geologickej služby (USGS) je svetovou jednotkou Austrália s vlaňajšou ročnou výrobou 14.300 ton lítia, nasleduje Chile s 12.000 tonami a tretia je Argentína s 5700 tonami. Na štvrtom mieste s produkciou 2000 ton je Čína, ktorá je zároveň aj najväčším odberateľom lítia.

Globálna produkcia lítia vlani dosiahla 35.000 ton, čo je medziročný vzostup o 12 %. Podľa najnovšej štúdie Deutsche Bank sa globálny dopyt po lítiu v nasledujúcich 10 rokoch strojnásobí.

Podľa Starého veľkou nevýhodou českej rudy je v porovnaní s ostatnými náleziskami jej nižšia kvalita, keďže priemerne obsahuje len zhruba 0,2 % lítia. Naproti tomu má nálezisko výhodu v tom, že sa nachádza v oblasti s funkčnou infraštruktúrou vrátane železnice.

Navyše potenciálni zákazníci sa nachádzajú neďaleko, a to nielen automobilky. Americká spoločnosť A123 Systems len nedávno otvorila v Ostrave fabriku na výrobu lítium-iónových batérií pre luxusné automobily. Pražská firma HE3DA nedávno spustila pilotnú výrobu lítiových batérií s použitím nanotechnológií, ktoré sú schopné uskladňovať elektrinu z obnoviteľných zdrojov. Budúci rok chce otvoriť ďalšiu fabriku na východe krajiny.