Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

ČR: Inšpektori našli v Tescu nevyhovujúce sušené marhule výrobcu zo SR

Foto: TASR

Vo všetkých hodnotených baleniach inšpekcia zistila neprirodzený zápach po kvasení a približne tretina plodov bola napadnutá škodcom - roztočom dosahujúcim dĺžku až 0,45 mm.

Praha 25. novembra (TASR) - Česká Štátna poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia (SZPI) nariadila obchodnému reťazcu Tesco stiahnuť z predajní sušené marhule napadnuté škodcom.

Informovali o tom české médiá s odvolaním sa na tlačovú správu hovorcu SZPI Pavla Kopřivu.

Podľa nej Tesco muselo stiahnuť z predaja celú šaržu sušených marhúľ slovenského výrobcu Encinger v 200-gramovom balení s minimálnou trvanlivosťou do 14. januára 2015. Už pred troma týždňami našla SZPI v rovnakej sieti inú škodlivú šaržu rovnakého výrobku.

Vo všetkých hodnotených baleniach inšpekcia zistila neprirodzený zápach po kvasení a približne tretina plodov bola napadnutá škodcom - roztočom dosahujúcim dĺžku až 0,45 mm, ktorý sa živí okrem iného syrom či sušeným ovocím. Napadnuté výrobky sú škodlivé a môžu spôsobiť tráviace problémy.

SZPI súčasne informovala o odhalení takmer pol tony nevyhovujúcich lieskových orechov vo veľkoobchode Trias ČR v meste Chrudim.

V oboch prípadoch prebieha už správne konanie, v rámci ktorého sa rozhodne o uložení pokút.