Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

V Česku skrachovala v tomto roku prvá cestovka

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Väz jej zlomila choroba majiteľa.

Praha 5. marca (TASR) - Česko zaznamenalo prvý tohtoročný krach cestovnej kancelárie. Po takmer 20 rokoch existencie vyhlásila úpadok ostravská CK Duhové Alpincentrum, ktorá sa orientovala najmä na lyžiarske zájazdy do Rakúska a Talianska. Jej majiteľ Karel Matysík zdôvodnil bankrot svojimi zdravotnými problémami a malým dopytom. V zahraničí má cestovná kancelária 24 turistov a ďalší traja odchádzajú v sobotu 7. marca. Ich pobyty sú však uhradené, takže ich absolvujú celé. Informoval o tom server E15.cz.

Celkovo malo v sobotu a pondelok odísť na dovolenku 13 zákazníkov. Tí môžu svoje nároky uplatniť v Union poisťovni. Problémy ale čakajú 16 klientov, ktorí si v cestovnej kancelárii kúpili iba ubytovanie na leto. Tí nespadajú pod odškodnenie zo strany poisťovne, pretože si objednali iba jednu službu (ubytovanie), a nie celý zájazd. Ten podľa zákona musí tvoriť kombinácia aspoň dvoch služieb.

V minulom roku skrachovali v Česku štyri cestovné kancelárie. Ako prvá podala v máji návrh na insolvenciu pražská CK Conti, ktorá mala v zahraničí iba dvoch klientov, a to na Slovensku. Na trhu pôsobila 24 rokov. Naopak, iba rok fungovala brnianska kancelária Monmare travel. Ta vyhlásila úpadok v júli. V zahraničí mala 86 turistov, pobyty však údajne dokončili v riadnom termíne. V auguste potom skrachovala prostějovská Hellas - nejen Řecko, ktorá v Grécku nechala 120 klientov.

Špecifický bol bankrot brnianskej Lefkady Tour. Jej majiteľ a konateľ Alexandr Bartoň podal kvôli dlhom insolvenčný návrh minulý rok v marci, súd potom vyhlásil úpadok firmy v polovici mája. Cestovná kancelária pritom fakticky ukončila činnosť už v januári 2013, keď zatvorila svoju jedinú pobočku.