Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Kríza strojárskych Vítkovíc pokračuje, do úpadku mieri už tretia firma

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Vítkovice Envi sú dcérskou spoločnosťou firmy Vítkovice Power Engineering, ktorá je v insolvencii už od jari.


Praha 23. augusta (TASR) - Vedenie najväčšej českej strojárskej skupiny Vítkovice Jana Světlíka posiela do úpadku ďalšiu dcérsku spoločnosť. Dnes Krajský súd v Ostrave začal insolvenčné konanie s firmou Vítkovice Envi. Insolvenčný návrh podalo samotné predstavenstvo. Informoval o tom server iDNES.cz.

Vítkovice Envi sú dcérskou spoločnosťou firmy Vítkovice Power Engineering, ktorá je v insolvencii už od jari. Minulý týždeň sa k insolvenčnému návrhu veriteľskej firmy Wetag pridali aj Světlíkovi manažéri a potvrdili Krajskému súdu v Ostrave, že podľa ich názoru je firma v úpadku. S matkou teraz krachuje aj dcérska spoločnosť.

Firma Vítkovice Envi patrí k menším podnikom Světlíkovej skupiny. Spoločnosť vyrába obrie nádrže na skladovanie kvapalín, hnojív či sypkých materiálov. Typickým odberateľom sú napríklad poľnohospodárske podniky.

Predstavenstvo Envi v insolvenčnom návrhu pre súd uviedlo, že do problémov sa firma dostala počas tohto roka a jej kríza vyvrcholila v posledných mesiacoch, keď sa od nej odklonili zákazníci, pravdepodobne aj v dôsledku insolventnosti materskej spoločnosti. "K úpadku okrem toho prispela aj celkovo zhoršená situácia na arabskom trhu, na ktorý je podnikateľská činnosť Envi zameraná," píše sa v insolvenčnom návrhu.

Firma dlhuje najmenej 136 veriteľom a priznáva, že nevie nájsť zdroje na úhradu dlhov. Ako veriteľov uviedla napríklad Forte Steel, Grattis, IPO Star či Kogi Service.

Vedenie navrhlo súdu, aby vyhlásil úpadok a povolil jeho riešenie takzvanou dlžníckou reorganizáciou. To znamená pri zachovaní prevádzky firmy a v réžii vítkovického vedenia. Rovnaký proces chce Světlík presadiť aj v prípade materskej spoločnosti Power Engineering.