Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

ČR začne prvýkrát dotovať nákup nových áut, do hry sa vracia šrotovné

Ilustračné foto. Foto: TASR - Zuzana Svitanová

Zatiaľ dotácie získajú len kraje a obce, ale už na budúci rok by k nim mali mať prístup aj ľudia a firmy.

Praha 9. septembra (TASR) - Po úľavách na spotrebnej dani začne Česká republika prvýkrát výrazne podporovať nákup nových vozidiel na alternatívny pohon. Zatiaľ dotácie získajú len kraje a obce, ale už na budúci rok by k nim mali mať prístup aj ľudia a firmy. Informoval o tom server iDNES.cz.

V hre sú navyše ešte ďalšie peniaze na podporu nákupu nových vozidiel: vláda bude na budúci týždeň riešiť aj to, či nezačne vyplácať odmenu za zbavenie sa starého auta. Takzvané šrotovné by malo dosiahnuť až 60.000 Kč (2220,50 eura).

Ministerstvo životného prostredia zatiaľ výzvu na dotovanie áut s alternatívnym pohonom nevyhlásilo, chystá ju najskôr na október. "Príprava programu je vo finále, o výške príspevku ešte rokujeme," povedala hovorkyňa ministerstva životného prostredia Petra Roubíčková.

Na dotácie by malo byť pripravených 150 miliónov Kč, ktoré sa vyčlenia z Národného programu životného prostredia. Výška dotácie sa má podľa Českého plynárenského zväzu líšiť podľa typu pohonu: 50.000 Kč bude určená pre vozidlá na stlačený zemný plyn (CNG), 100.000 Kč pre plug-in hybrid a 150.000 Kč bude dotácia na nákup čistého elektromobilu. Podľa Roubíčkovej sa ale o definitívnej výške stále rokuje a príspevok môže byť ešte vyšší.

Alternatívnym palivám sa v Česku zatiaľ príliš nedarí. Autá s pohonom na niečo iné ako benzín či naftu tvoria len 3 % predajov.



Ďalej je zatiaľ zavedenie šrotovného. To navrhuje ako jedno z opatrení na omladenie vozového parku ministerstvo priemyslu a obchodu. Štátny príspevok na likvidáciu starého auta a kúpu nového by mal byť vo výške 30.000 Kč, alebo 60.000 Kč pri nákupe ekologicky šetrného vozidla.

Nárok na prémiu by podľa ministerstva mali mať ľudia, ktorí dajú zlikvidovať auto staršie než 10 rokov, ktoré vlastnia viac než dva roky. Cena nového auta by nemala presiahnuť 500.000 Kč, pri ekologicky šetrných autách je limit vyšší, až 700.000 Kč. V prípade zavedenia šrotovného ale vo vláde zatiaľ zhoda nepanuje. Proti je napríklad ministerstvo životného prostredia.

Inflácia v Česku sa v auguste zrýchlila na 0,6 %

Medziročná inflácia v Česku zrýchlila v auguste tempo rastu na 0,6 % z 0,5 % v predchádzajúcom mesiaci. V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny v Česku klesli o 0,2 %. Čísla zverejnil Český štatistický úrad. Informoval o tom server iDNES.cz.

Za zrýchlením rastu spotrebiteľských cien v medziročnom porovnaní je najmä zdraženie alkoholických nápojov a tabaku. Vplyv mal aj rast nákladov za bývanie, zvýšenie cien za energie a vodu a navyše sa zmiernil pokles cien potravín.

Podľa ekonóma Komerčnej banky Marka Dřimala dôvodom zrýchlenia inflácie je však najmä prepad cien pohonných látok v 2. polroku minulého roka, ktorý znižuje porovnávaciu základňu. "Zatiaľ čo vlani tento efekt viedol k poklesu inflácie až takmer k nule, tento rok vedie k medziročnému rastu cien," dodal.

Tabakové výrobky v auguste zdraželi medziročne o 5,7 %, alkoholické nápoje o 3,8 %. V prípade potravín zasa v auguste v porovnaní s júlom miernejšie medziročne klesali ceny syrov, jogurtov, masla a ovocia. Ceny čistého nájomného sa zvýšili o 2 %, odevov o 1 % a obuvi o viac než 5 %.

Naopak, v prípade pohonných látok ceny naďalej klesali, pričom tieto výrobky zlacneli o viac než desatinu. Ceny zemného plynu sa znížili o 6,9 %.

Medzimesačne sa spotrebiteľské ceny o 0,2 % znížili, pod čo sa podpísal najmä pokles cien niektorých potravín a pohonných látok. Oproti júlu klesli aj ceny odevov, obuvi a vína. Naopak, ľudia museli dať viac za zájazdy, nájomné, niektoré potraviny a nealkoholické nápoje.

(1 EUR = 27,021 CZK)