Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Šéf Credit Suisse B. Dougan zarobil minulý rok milióny

Brady Dougan. Foto: TASR/AP

Odmena pre šéfa banky tak pravdepodobne ešte viac pobúri švajčiarskych politikov a obyvateľov, ktorí už dlhší čas kritizujú vysoké príjmy manažérov veľkých bánk v čase krízy.

Zürich 23. marca (TASR) - Výkonný riaditeľ švajčiarskej banky Credit Suisse Brady Dougan zarobil v minulom roku takmer 7,8 milióna švajčiarskych frankov (6,39 milióna eur), čím si v porovnaní s rokom 2011 polepšil zhruba o tretinu. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

Krok banky tak pravdepodobne ešte viac pobúri švajčiarskych politikov a obyvateľov, ktorí už dlhší čas kritizujú vysoké príjmy manažérov veľkých bánk v čase krízy. Navyše, informáciu banka zverejnila po tom, ako za minulý rok zaznamenala pokles zisku.

Dougan zarobil celkovo 7,77 milióna CHF, uviedla banka vo výročnej správe. V roku 2011 zarobil 5,82 milióna CHF. Práve nespokojnosť s vysokými príjmami, najmä odmenami bankárov, viedla k tomu, že začiatkom marca Švajčiari v referende schválili reguláciu platov manažérov. Tá znamená, že akcionári veľkých spoločností budú mať väčšie práva pri rozhodovaní o platoch vrcholových manažérov a budú môcť zamietnuť vyplatenie odmien, ktoré nebudú súvisieť s výsledkami firmy, ako je napríklad odstupné.

Konkurenčná banka UBS, ktorú pred takmer piatimi rokmi musela švajčiarska vláda zachraňovať, vyvolala ostré reakcie minulý týždeň, keď zverejnila, že svojmu šéfovi Sergiovi Ermottimu vyplatila za minulý rok takmer 9 miliónov USD (6,95 milióna eur) a pre nového riaditeľa investičnej divízie pripravila balík za 26 miliónov USD.

V prípade Credit Suisse rástli príjmy aj ďalším vrcholovým manažérom. Predseda správnej rady banky Urs Rohner si tiež polepšil o tretinu na 5,2 milióna CHF, avšak najlepšie zarábajúcim manažérom Credit Suisse je Robert Shafir, jeden zo šéfov novovytvorenej divízie, ktorá vznikla zlúčením divízií privátneho bankovníctva a správy majetku. Plat Shafira, ktorý zároveň vedie aj divíziu Credit Suisse pre americké trhy, dosiahol za minulý rok 10,6 milióna CHF. V roku 2011 predstavoval 8,5 milióna CHF.

Podľa vedenia banky sú platy adekvátne vzhľadom na pokrok, aký dosiahla inštitúcia v procese reštrukturalizácie. Podľa akcionárky Credit Suisse aj UBS Brigitty Moser-Harderovej sú však príjmy Dougana, Shafira a Rohnera neprimerané, ak sa vezme do úvahy, že zisk banky v minulom roku klesol. Čistý zisk Credit Suisse dosiahol v roku 2012 1,48 miliardy CHF, čo oproti roku 2011 znamená pokles o 24 %.