Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Credit Suisse zasiahli v 1. kvartáli súdne spory aj vojna na Ukrajine

Na archívnej snímke logo švajčiarskej banky Credit Suisse v Zürichu. Foto: TASR/AP

Banka ďalej predpokladá straty vo výške približne 350 miliónov CHF v dôsledku zníženia hodnoty jej podielu v Allfunds Group, platforme business-to-business.

Zürich 20. apríla (TASR) - Švajčiarsky bankový gigant Credit Suisse v stredu upozornil, že v 1. štvrťroku 2022 vykáže stratu. Dôvodom je zvýšenie zákonných rezerv a spomalenie podnikania pre vojnu na Ukrajine a dlhotrvajúce právne spory.

Druhá najväčšia švajčiarska banka v stredu uviedla, že na jej výsledky "bude mať nepriaznivý vplyv" ukrajinský konflikt. Odhaduje pritom stratu príjmov a rezervy na úverové straty v dôsledku invázie Ruska na Ukrajinu v 1. kvartáli na zhruba 200 miliónov švajčiarskych frankov (195,92 milióna eur).

Credit Suisse vyčlenila tiež ďalších 600 miliónov CHF na súdne spory, ktoré sa vlečú viac ako desaťročie.

Banka ďalej predpokladá straty vo výške približne 350 miliónov CHF v dôsledku zníženia hodnoty jej podielu v Allfunds Group, platforme business-to-business.

Credit Suisse utrpela miliardové straty už v roku 2021 po páde spoločností poskytujúcich finančné služby Greensill a Archegos. To viedlo k zmenám vo vrcholovom manažmente banky, ktorá čelí tiež ďalším vyšetrovaniam v súvislosti s dodržiavaním pravidiel a rizikami.

Banka poznamenala, že jej straty v 1. štvrťroku 2022 budú čiastočne kompenzované vrátením opravných položiek vo výške približne 170 miliónov CHF v súvislosti s pohľadávkami voči zbankrotovanému investičnému fondu Archegos a ziskom z nehnuteľností vo výške približne 160 miliónov CHF.

Presnejšie štvrťročné výsledky zverejní banka 27. apríla.

TASR správu prevzala z AFP.

(1 EUR = 1,0208 CHF)