Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Ekonomika

Credit Suisse zlúči dve divízie a zruší 300 pracovných miest

Credit Suisse Foto: TASR/AP

Tento krok by mal banke ušetriť asi 50 miliónov švajčiarskych frankov (41,48 milióna eur).

Zürich 9. novembra (TASR) - Švajčiarska banka Credit Suisse plánuje od januára budúceho roka zlúčiť svoju retailovú divíziu a divíziu privátneho bankovníctva vo Švajčiarsku, čo bude zároveň znamenať zrušenie 300 pracovných miest. Tento krok by mal banke ušetriť asi 50 miliónov švajčiarskych frankov (41,48 milióna eur).

Reštrukturalizácia je súčasťou dodatočného projektu znižovania nákladov v celkovej hodnote 1 miliarda CHF, ktorý Credit Suisse oznámila nedávno. Banka koncom októbra, keď zverejnila hospodárske výsledky za 3. kvartál, informovala, že v rokoch 2014 a 2015 chce znížiť náklady o ďalšiu 1 miliardu CHF navyše k 3 miliardám CHF, ktoré chce ušetriť do konca budúceho roka. Šéfom zlúčenej divízie bude súčasný riaditeľ švajčiarskych retailových operácií Christoph Brunner. Súčasný šéf divízie privátneho bankovníctva vo Švajčiarsku Arthur Vayloyan z banky odíde.

Krok Credit Suisse ešte zvýši nervozitu medzi švajčiarskymi bankármi. Aj konkurenčná banka UBS totiž v minulých dňoch oznámila prepúšťanie, konkrétne 10.000 zamestnancov, z toho vo Švajčiarsku asi 2500. A prepúšťať sa chystá aj súkromná banka Julius Baer, ktorá informovala o pláne zrušiť celkovo 1000 pracovných miest. Prepúšťanie je súčasťou akvizície neamerickej divízie privátneho bankovníctva investičnej banky Merrill Lynch.