Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

ČSA v januári zrušia lety z Prahy do Bratislavy a do Košíc

Na snímke lietadlo leteckej spoločnosti ČSA. Foto: TASR - Martin Palkovič

Hlavným dôvodom ukončenia prevádzky na linkách je nedostatočná kapacita zodpovedajúceho typu lietadiel vo flotile koncernu vzhľadom na odchod troch lietadiel ATR 42.

Bratislava 19. decembra (TASR) - České aerolínie (ČSA) zrušia v januári 2019 pravidelnú linku medzi Prahou a Bratislavou, vnútroštátny spoj medzi Bratislavou a Košicami a tiež spoj medzi Prahou a Ostravou. Prevádzka na linke medzi Prahou a Košicami zostane bez zmeny.

Pre bratislavské Letisko Milana R. Štefánika to potvrdil hovorca Českých aerolínií Daniel Šabík. "Posledné lety na linkách vypraví ČSA 11. januára 2019," uviedla hovorkyňa bratislavského letiska Veronika Ševčíková. Cestujúci zo zrušených letov môžu podľa jej slov na internetovej stránke spoločnosti požiadať o refundáciu leteniek.

"Hlavným dôvodom ukončenia prevádzky na linkách je nedostatočná kapacita zodpovedajúceho typu lietadiel vo flotile koncernu vzhľadom na odchod troch lietadiel ATR 42 a ich vrátenie prenajímateľom v nasledujúcich týždňoch," opísal Šabík.

Nasadzovať na linky Praha – Ostrava a Praha – Bratislava – Košice prúdové lietadlá s väčšou kapacitou z flotily nedáva podľa jeho slov z ekonomického hľadiska zmysel. "Ani jedna z liniek nemá pre to obchodný potenciál či predpoklad ďalšieho rastu dopytu. V rámci koncernu Smartwings sa pod značkou ČSA chceme zameriavať na pravidelné linky, ktoré ponúkajú zaujímavý obchodný potenciál, možnosti rastu a ďalšieho rozvoja, a ktoré je možné prevádzkovať jednotnou flotilou prúdových lietadiel," doplnil Šabík.

O zrušení letov informoval na internetovej stránke denník Hospodárske noviny. Letecká linka na trase Praha - Bratislava - Košice a späť bola v prevádzke od 11. decembra 2013.

"Rozhodnutie dopravcu nepokračovať v tejto tradičnej historickej linke nás mrzí, no berieme ho na vedomie. V spolupráci s Letiskom Košice budeme hľadať ďalšie možnosti, ako zabezpečiť vnútroštátne spojenie medzi Bratislavou a Košicami," avizoval predseda predstavenstva bratislavského letiska Jozef Pojedinec.